Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел: Истанбулската конвенция цели защита от насилие - нищо друго!

Истанбулската конвенция защитава жените от насилие - нищо повече и нищо по-малко. Не става дума за налагането на нови обществени норми, а за забрана на насилието. Подвеждащите аргументи в обществените обсъждания на конвенцията трябва да бъдат оспорени. Конвенцията не застрашава обичайното семейство и вярата, не въвежда задължение за разрешаване на еднополовите бракове. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Поводът за коментара е, че европейският парламент обсъди днес въпроса с Истанбулската конвенция по повод навършването на една година от подписването на документа от институциите и държавите в ЕС.

Тимерманс обясни, че въпреки че 28-те страни в ЕС са подписали документа, едва 19 са го ратифицирали, а там, където конвенцията не е ратифицирана, се наблюдава разпространението на неверни твърдения и силна съпротива. Според него съпротивата е част от усилията жените да бъдат възприемани като неравни и това е неприемливо. Съпротивата срещу ратификацията означава, че се подкрепя подчинението на жените със сила и това е неприемливо в европейските общества.

ЕК настоява конвенцията да бъде ратифицирана възможно най-бързо. ЕС няма да замени държавите - наказателното право остава в изключителните им правомощия. "Бих искал да знам в коя вселена вярата или някоя социална конвенция позволяват насилието срещу жените", добави Тимерманс. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във