Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел да помогне с ваксини на страните от Източно партньорство, настоява Захариева

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и колегите ѝ от още 12 страни членки на ЕС призоваха Европейската комисия да подпомогне с ваксини страните от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, след като това бе сторено за страните от Западните Балкани, информират от външното ни министерство. 

В писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел и до еврокомисарите по здравеопазването - Стела Кириакидуис, и по разширяването - Оливер Вархеи, се казва: „Нашите граници няма да бъдат защитени, ако не разширим подкрепата си към съседите. Убедени сме, че усилията ни ще бъдат оценени от правителствата и от гражданските общества в страните от Източното партньорство и ще увеличат видимостта на геополитическите усилия на ЕК и ЕС“.

Писмото е подписано от външните министри на България, Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Чехия и Швеция.

Българският здравен министър проф. Костадин Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март.

„Тя ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини - тоест през февруари, март. Масовото ваксиниране ще стартира с възрастните хора”, поясни министърът на здравеопазването  и  допълни, че най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС.

"Всичко, което е разписано във ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина", каза още Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във