Банкеръ Daily

Общество и политика

Британският посланик почете загиналите войници в Пловдив

Посланиците на Великобритания и Ирландия Ема Хопкинс и Майкъл Форбс присъстваха в Пловдив на годишната британска възпоменателна церемония в памет на всички военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба на родината.

На традиционното събитие в Централния траурен парк в Пловдив присъстваха още кметът на Пловдив Иван Тотев и заместник-кметът Георги Титюков, британски свещеник, представители на Министерство на отбраната на Република България, на местната власт, други институции и граждани. 

Поклонението пред гробовете на 56 британски войници, загинали по време на Първата световна война, се прави всяка година в Деня на маковете. И тази година макове, венци и цветя бяха положени на британските гробища в града под тепета.

Повечето британски войници са загинали през есента на 1918 г. като военнопленници или по време на службата си в окупационните сили. По традиция британският посланик постави на всеки надгробен камък червени макове от хартия. Пловдивската управа е предоставила безвъзмездно парцела за вечен покой на британските воини. Гробището се поддържа от Комисията за военни гробища на общността, създадена през 1917 г., за да отдаде почит на 1,7 млн. военнослужещи от Британската общност, загинали през войната.

Всяка година на единайсетата дата на единайсетия месец в единайсет часа британците почитат своите паднали във войните сънародници. Това са денят и часът, в които Първата световна война завършва с примирие и боевете са прекратени. Датата се отбелязва и като Денят на маковете. Изборът на цветето не е случаен ­ по време на първата голяма касапница на ХХ век войниците забелязали, че там, където са падали снаряди, в изораната земя избуяват макове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във