Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРИТАНСКИЯТ ПАУНД ОТНОВО СЕ ПРЕВЪРНА В ШЛАГЕР

Щатският долар потвърди позициите си на най-силната световна валута миналата седмица, солидно подкрепен от стабилни макроикономически показатели. След позитивните данни за заетостта и безработицата, които разсеяха страховете, че напрежението в Азия ще окаже натиск върху доходите на компаниите от САЩ и ще разстрои икономиката като цяло, бяха публикувани и данните за продажбите на дребно за февруари. Те показаха увеличение от 0.5% спрямо януари до сезонно коригираните 218.05 млрд. щ. долара, а ако се изключат продажбите на автомобили, повишението е даже 0.6 процента. Този ръст американската икономика регистрира четвърти пореден месец. Дефицитът по текущата сметка за четвъртото тримесечие на 1997 г. е бил 45.62 млрд. щ. долара срещу 43.11 млрд. щ. долара дефицит за предходното тримесечие. Но министърът на финансите на САЩ Робърт Рубин повтори, че страната има интерес от силния долар. Ако започне трайно намаление в стойностите на щатския долар, подобна корекция ще се дължи на продажбите на валутата спрямо швейцарския франк, който на свой ред търси частична компенсация за загубите си спрямо германската марка. Европейската сесия на щатския долар приключи на нива 1.8180 DEM/USD и 1.4770 CHF/USD.


Германската марка беше сравнително статична спрямо зелената валута и се търгуваше по-активно в европейските си кросове. За поредна седмица нивото от 1.84 DEM/USD остана солидна бариера за долара, което показва, че дилърите засега се въздържат да изпробват решимостта на централните банки от Стария континент да защитят марката. Участниците във валутните пазари тълкуват последните изказвания на официални представители на Бундесбанк като потвърждение, че диапазонът 1.76-1.84 г. марки за щатски долар е приемлив за страната и ако максималното препоръчително ниво бъде надхвърлено, могат да се очакват интервенции. Трябва да се има предвид, че ръководителите на европейските държави биха предпочели търговия в тесни граници. Тази нагласа се мотивира с наближаващия срок за вземане на решение кои страни ще се присъединят към еврото с първата вълна. Защото несигурността около него още не е преодоляна и никой не знае дали то ще бъде силна или слаба валута. Не е решен и въпросът кой пръв ще оглави бъдещата Европейска централна банка (ЕЦБ). Той отново предизвика спорове на състоялата се във вторник среща между френските и немските финансови министри и централни банкери в Тур, Франция. Но управителят на Бундесбанк Тео Вайгел смята, че до 1 май разногласията ще бъдат изгладени. Едва ли обаче Холандия, която е сигурен член на очакваната единна европейска валута още от създаването й и твърдо стои зад кандидатурата на Дуйсенберг, е на същото мнение. Защото спорът продължи и на срещата в Лондон. Там, след разговора си с френския президент Жак Ширак, министър-председателят на Холандия Вим Кок обвини Франция, че твърдо защитава позицията си и не е склонна на отстъпки. Спорът около шефското кресло на Европейската централна банка заплашва да се превърне в най-големия след нашествието на Наполеон конфликт между двете страни. И то на фона на предстоящите в Холандия общи избори на 6 май, само няколко дни след определянето на първите страни-членки на еврото и на първия президент на ЕЦБ. Междувременно членът на управителния съвет на Бундесбанк Кьохбахер изказа предположение, че германското правителство ще подкрепи Италия в усилията й да се присъедини към единната валута с първата вълна, което предизвика временно повишение на котировките на италианската лира спрямо останалите валути. А очакванията на италианските официални власти, основаващи се на тенденциите, които се очертаха през първото тримесечие на 1998 г., са, че бюджетният дефицит на страната за 1998 г. ще бъде 2.6% от БВП. От фундаментална гледна точка инфлацията в Германия през февруари, измервана чрез индекса на цените на потребител, се е повишила с 1.1% годишно. Това е твърде ниско ниво, за да се очакват каквито и да било повишения на основния лихвен процент. Продажбите на дребно през януари са намалели с впечатляващите 3% на годишна база и ярко контрастират с тези в САЩ. А бюджетният дефицит на страната през 1998 г. се очаква да бъде около 2.5% от БВП.


Отново най-печеливш от несигурността около еврото се оказа британският паунд, въпреки че данните за икономиката на страната са противоречиви. Решаващ се оказа излъченият кратък репортаж от февруарската среща на Комитета за парична политика към английската централна банка, от който се разбра, че единствено гласът на управителя на банката Еди Джордж е решил изхода от гласуването против ново повишение на основния лихвен процент. При януарския вот гласовете бяха пет към три в полза на гласувалите против. Това даде мощна подкрепа на британският паунд, който проби нивото от 3 марки.


А публикуваните в петък ревизирани данни за БВП и за дефицита по текущата сметка за четвъртото тримесечие качиха котировките на английската валута с пфениг и половина. Ревизията на данните за БВП за четвъртото тримесечие показа повишение с 0.6% в сравнение с третото тримесечие при първоначално публикувана оценка от 0.4% ръст. А текущата сметка за последното тримесечие на миналата година се оказа с дефицит от 116 млн. брит. паунда при прогнозен недостиг от 1.15 млрд. брит. паунда. Това още повече засили убеждението на валутните търговци, че предстои възходяща корекция на основния лихвен процент, а английската лира достигна до 3.0435 г. марки, най-високото от 6 август 1997 г. ниво. Европейската сесия приключи с котировки 1.67 USD/GBP и 3.0350 DEM/GBP.

Facebook logo
Бъдете с нас и във