Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРИБАНК СЕ ИЗДЪЛЖИ НА БНБ И НА ОББ

БРИБАНК плати на БНБ над 1.2 млн. лв. по дълга на фалиралата Стопанска банка, която купи на 23 юни тази година. Номиналната стойност на задължението на затворената кредитна институция към Централната банка бе около 3.8 млн. лева. По условията на договора за покупка БРИБАНК трябваше да плати 32.4% от вземането. Седмица преди приключване на сделката обаче БНБ върна 6 млн. лв. на фалиралата банка.


ОББ също си е прибрала около 1.2 млн. лв. от БРИБАНК по депозит, който е предоставила през 1996 г. на Стопанска банка за финансиране на Бургаската и на Русенската корабостроителница.


В интервю за в. БАНКЕРЪ прокуристът на БРИБАНК Светослав Божилов съобщи, че след 23 юли всички кредитори на Стопанска банка ще могат да си получат парите, стига да се легитимират по предвидения от закона ред. Най-големи суми - общо 71.9 млн. лв., трябва да вземат държателите на италианския и австрийския дълг на Стопанска банка. Но както БАНКЕРЪ писа, засега не е ясно кой има права върху тях. По тази причина за известен период от време БРИБАНК ще си спести тези разходи.


На останалите кредитори на Стопанска банка, включително БНБ и ОББ, БРИБАНК се е ангажирала да плати общо 8.2 млн. лева. Неясно по какви причини обаче Светослав Божилов избягва темата за погасените до момента суми. Засега няма информация дали БРИБАНК е издължила 2.7 млн. г. марки към Банко ди Наполи, Люксембург, и по 1 млн. г. марки - към Морган Гренфел amp; Ко, Лендерс Хесен Тюринген Жироцентрале и Кредитанщалт фюр Видерауфсбау.

Facebook logo
Бъдете с нас и във