Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРИБАНК ДЪРЖИ ВТОРИ ПОПРАВИТЕЛЕН ЗА СТОПАНСКА БАНКА

Сделката за Стопанска банка напуска БНБ. Противно на твърденията на някои всекидневници, че още миналия петък (2 юни) БНБ е изпратила становището си за офертата на БРИБАНК в Софийския градски съд, седмица по-късно съдия Камелия Ефремова отрече да го е получила. Проблемът в случая не е в пощите, които наистина не са сред най-експедитивните институции в страната. Обикновено Централната банка изпраща кореспонденцията си до съда чрез куриери.


До 14.00 часа на 9 юни съдийката не разполагаше с писменото мнение на БНБ.


Не мога да чакам вечно БНБ да подготви позицията си по предложението за покупката на фалиралата Стопанска банка. Аз започвам да гледам документите по офертата на БРИБАНК и се надявам до 15 юли да реша дали да я одобря, или да я отхвърля, заяви за БАНКЕРЪ Камелия Ефремова.


В петък - 9 юни, около 15.20 ч., преди в. БАНКЕРЪ да замине за печатницата, стана ясно, че БНБ най-сетне е изпратила в съда становището си по предложението на БРИБАНК. Според управителя Светослав Гаврийски БРИБАНК е подобрила офертата си, като е обещала да разпредели между кредиторите на Стопанска банка 80.1 млн. лева. БНБ е преценила, че купувачът разполага с необходимия финансов потенциал да изпълни този ангажимент. Така че съдия Ефремова вече наистина може да чака становището на Централната банка.


БРИБАНК за трети път подобрява офертата си. Първоначалното предложение на бившата българо-руска банка бе тя да разпредели между кредиторите на фалиралата институция 67 млн. лева. То бе предадено в БНБ на 17 април 2000 година. От БНБ обаче настояха офертата да се подобри и на 2 май БРИБАНК писмено заяви, че ако купи Стопанска банка, ще разпредели между кредиторите й 72 млн. лв. - с 1 млн. лв. над нейната оценка. Според чл. 93, ал.3 от Закона за банките БНБ трябваше да даде своето становище по това предложение в трийсетдневен срок, който изтече на 2 юни.


Забавянето му може да има различни обяснения. То може да се дължи на факта, че за пръв път, откакто действа Законът за банките, една действаща кредитна институция иска да купи фалирала банка. Доколкото няма утвърдена практика за подобни операции, логично е експертите на Централната банка да се нуждаят от повече време. Освен това купувачът поема огромни ангажименти към кредиторите на Стопанска банка.


Ако съдия Ефремова прецени, че предложението за БРИБАНК е съобразено с изискванията на закона, кредиторите на Стопанска банка ще получат 32.3% от своите вземания, чиято обща номинална стойност е 248.1 млн. лева. Затворената кредитна институция дължи най-голяма сума - 115 млн. г. марки, на италианската агенция за гарантиране на експортните заеми САЧЕ. След нея се нареждат Банк Аустрия със 105.6 млн. г. марки, Банко ди Наполи, Люксембург - над 8.3 млн. г. марки, Морган Гренфел amp; Ко - с 3.1 млн. г. марки, Лендерс Хесен Тюринген Жироцентрале и Кредитанщалт фюр Видерауфсбау - с по 3 млн. г. марки. В списъка са и още няколко български и чуждестранни банки, вземанията на всяка една от които са под 250 хил. г. марки.


БРИБАНК ще си осигури по-голямата част от средства, които е обещала да плати на кредиторите на Стопанска банка от... самата Стопанска банка. По сметките на синдиците й има 13 млн. лв., както и значително количество брейди облигации и валутни облигации по ЗУНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във