Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРЕЙДИ-ОБЛИГАЦИИТЕ ПРЕДИЗВИКВАТ БНБ И ПРАВИТЕЛСТВТО

България ще спечели от кризата в Русия - заяви преди три седмици управителят на БНБ Светослав Гаврийски. Събитията в края на август и началото на септември като че ли са на път да оправдаят неговите прогнози. Руската криза стресна западните инвеститори и те започнаха панически да се оттеглят от международните пазари на рискови ценни книжа. Така цената на облигациите по външния дълг на много държави в преход към пазарна икономика падна драстично. Тези процеси не отминаха и трите вида български брейди-книжа. Само за един месец те се обезцениха чувствително. В момента облигациите с отложено плащане (DISK) се продават на цена от 59 цента за долар, тези с първоначално намалено лихвено плащане (FlIRBS) - за 40 цента за долар, а облигациите по просрочените лихви (IAB) - за 49 цента за долар. Някои специалисти смятат, че е дошъл моментът, при който БНБ и правителството могат да инвестират (ако вече не са го сторили) известна сума пари, с които да изкупят обратно (байбек) част от българските брейди-книжа и по този начин да намалят размера на външния ни дълг и в частност този към банките кредиторки от Лондонския клуб.


Ако за придобиването на FlIRBS и IAB сега бъдат заделени 500 млн. щ. долара, с тях ще бъдат изкупени брейди-книжа с номинал за около 1.200 млрд. щ. долара. А общият размер на дълга ни към Лондонския клуб ще падне от 6.4 млрд. долара на около 5.2 млрд. щ. долара. Това обаче няма да се отрази чувствително на годишните плащания по външния ни дълг, които ще намалеят с не повече от 70 млн. щ. долара. При това положение едва ли си заслужава да се изразходват 500 млн. щ. долара от валутния резерв, след като сумата на годишните ни плащания ще намалее само със 7 процента.


Според експерти по-изгодно ще бъде, ако БНБ и правителството купят български брейдита на сегашните ниски цени и ги продадат, след като цената им се покачи. Ако в подобна операция се вложат 500 млн. щ. долара и цените на българските брейди-облигации се върнат на нивата от май-юни т.г., печалбата от сделката ще бъде около 200 млн. щ. долара. Разбира се, подобна операция крие и риск, но пък нали затова са анализаторите. Според запознати до момента БНБ внимателно наблюдава брейди-пазара, но все още се въздържа от операция на него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във