Банкеръ Daily

Кирил Добрев:

Братоубийствените войни ни провалиха и това е истината

Нинова да се извини и да се оттегли от партията. Да даде възможност на хората да я изградят отново. Това заяви Кирил Добрев от БСП в ефира на БТВ. По думите му той е очаквал да се съберат хората в партията и да тръгнат да мачкат.

"Получи се огромна пропаст между нас. Почнаха едни братоубийствени войни, започнахме да се наказваме и да се изключваме", каза още Добрев, който бе категоричен, че той не иска да сяда на мястото ѝ. "Няма да говоря за програмата ѝ", добави той.

По думите му преди БСП се е възстановявала, защото е искала прошка. "Искам да чуя от нея, че се извинява и е допуснала грешка", каза още Добрев.

"Политическата криза в момента пълзи. България трябва да има стабилно управление, защото тепърва предстоят фалити на фирми", предупреди социалистът. 

"Ако трябва да направим един вътрешнополитически анализ, първо трябва да кажа, че не съм кандидат и няма да се кандидатирам за нищо. Във вътрешнопартийния вот тя получи една сериозна подкрепа от партията. Един невероятен комфорт около тези избори. Да върти, да подрежда листи, да издига млади лица", каза още Кирил Добрев.

По думите му всички в БСП са очаквали "да се съберем под общи знамена и да тръгнем да мачкаме противника". "Отворихме обаче такива братоубийствени войни. Мачкахме се, убивахме се. Получи се огромна пропаст между нас – тези, които живеем и съществуваме в БСП и тези отвън. За партийците тя се представяше като нещо между Жана д`Арк и Райна Княгиня, а за външните е един провален политик. Може да посоча областите, платили данък „Нинова” на тези избори. Когато има някой неудобен, тя го сваля. Нормално е тези области да отвърнат на силите, които тя приложи, за да овладее нещата. Така, там реално имаме само един народен представител и нищо повече", обясни Добрев.

"Обясняваме на поколението, което идва, за да възроди България, че 3 000 лв. е голяма заплата и трябва да му се повиши на такъв човек данъка, а в същото време капиталиста, който е изкарал 1 млн., неговия данък не пипаме", посочи той.

"Братоубийствените войни ни провалиха и това е истината. И аз нося отговорност. С ръка на сърце мога да кажа, че не съм събудил нито един конфликт. Ако съм го направил, това е било, че дръзнах да се кандидатирам срещу Корнелия Нинова. Иска ми се тя да признае, че е сбъркала, да се извини", посочи Добрев.

На 17 април ще има Национален съвет на партията. "На Националния съвет може да се правят всякакви врътки. Най-важните неща са да се избере ново Изпълнително бюро, да се подкрепи двойката Радев - Йотова, да се избере зам.-председател, който да поеме функциите на лидер до президентските избори, който да успокои, да отвори вратите. В Централата ни се влиза с чип и се пита кой къде отива. Да върнем доверието в партньорите", каза още социалистът.

Според него вътрешните избори ще се правят след президентските избори. Той смята, че има много добри кадри за такъв зам.-председател. Има и човек който е преходното поколение. "Един Костадин Паскалев е прекрасно лице, което да успокои БСП и да я преведе през бурните води”, посочи той.

Кирил Добрев бе категоричен, че ГЕРБ е първа политическа сили основно заради вътрешните грешки на БСП. 

„Заради наши грешки ГЕРБ отново е първа политическа сила – заяви Добрев. - Борили сме се с ГЕРБ, когато бяха страхотна сила. Сега се простреляхме и в двата крака сами. Да поставиш Борислав Гуцанов начело във Варна е самоубийство. Да кажеш, че си лидер и да финишираш четвърти е просто самоубийство. Наши грешки доведоха до това ГЕРБ да е отново алтернатива".

Добрев заяви, че сваля шапка на Слави Трифонов. "За него гласуваха младите. Успя да накара поколението на моя син - 20-25 годишните, да отидат да гласуват. Моля го, да не подвежда младите хора", допълни той. Добрев смята, че трябва да има правителство и реално отговорността се пада на Слави Трифонов.

"Голяма истина е, че в партията ни охладняхме към Румен Радев и това е грешка. Дори в нашата телевизия започнахме да го храним, някои хора да го наричат „Борат” и така. Загубихме проценти, защото открито не подкрепихме Радев. Хубаво е да се върнем към смисъла на БСП. Той е изграден на своите органи, които взимат решенията и това трябва да се осъзнае”, заключи Кирил Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във