Банкеръ Daily

Общество и политика

Браншовата камара „Пътища” организира национален протест на 13 април

Браншовата камара „Пътища” обяви, че организира национален протест на т.нар. пътищари на 13 април.

Ръководството на камарата изразява крайното си възмущение и несъгласие от действията на народните представители, които по-рано днес гласуваха от дневния им ред за деня да отпадне решението за плащанията на Пътната агенция.

В писмо до медиите от браншовата камара пишат, че принуждаването на Агенция „Пътна инфраструктура“ да спре изцяло работата на пътно-строителния бранш, като близо година не възлага и не разплаща дейности, по напълно законните договори за текущ ремонт и поддържане, е проява на безхаберие и погазване на всички норми.  

По-рано министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви, че парите за ремонт на пътища в момента са блокирани от "политически пазарлъци".

По-рано днес Българската браншова камара "Пътища" излезе с позиция, в която се изразява тревога и недоумение по споровете в Народното събрание за предприемане на действия заради невъзможност Агенция „Пътна Инфраструктура“ да поддържа републиканските пътища.

От камарата предупреждават, че се пренебрегват напълно законни договори за ремонт и поддържане на пътищата. 

"Свидетели сме на безпрецедентна кампания, изцяло насочена към строителния бранш. В следствие на създадената несигурност от действията на министри от служебния кабинет секторът изпадна в колапс", се казва в позицията.

От камара "Пътища" призовават народните представители да проявят разум, за да бъдат защитени живота и здравето на българските граждани. 

В противен случай ще бъдат възобновени протестите, а като първа стъпка за осигуряване на безопасността на движението ще бъдат затворени недовършените участъци.

Шофьори на камиони паркираха тежкотоварни автомобили пред Народното събрание, след като от дневния ред на депутатите отпадна решението за плащанията на Агенция "Пътна инфраструктура".

При протестиращите министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов и обясни, че парите за ремонт на пътища в момента са блокирани от "политически пазарлъци". По думите му средствата са заложник на решението за избор на управител на БНБ.

"Очевидно и вчера не е било случайно и смятам, че има целенасочено блокиране. Това, което виждам в останалото, е, че републиканската пътна мрежа е заложник на избора на шеф на БНБ, което е недопустимо. Едва ли не за такова изнудване виждам, че става дума", каза Гроздан Караджов. И добави:

"Но да заложиш на другата страна на кантара републиканската пътна мрежа, ме кара да мисля, че сме станали заложник, косвена жертва, на някакъв друг пазарлък".

Към 12 часа шофьори на камиони разговаряха с председателя на парламента Никола Минчев.

Пред парламента излезе премиерът Кирил Петков и се срещна с протестиращи. Той увери, че проблемът ще бъде разгледан и решен от парламента следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във