Банкеръ Daily

Общество и политика

БРАИТ няма да бъде регистрирана, ако не отговаря на законовите изисквания

Българска работодателска асоциация по иновативни технологии (БРАИТ) няма да бъде регистрирана, ако не отговаря на законовите изисквания, заяви социалният министър Деница Сачева. Тя поясни, че в момента тече процедурата за преброяване на национално представените организации.

"Аз още не съм получила протокол или доклад на комисията, която извършва преброяването. Нормално е различни работодателски организации в момента да се опитват да направят така, че да получат национално представителство. Има много строги критерии, които са за 1500 компании, а те трябва да членуват в една организация с 50 хил. души. Нямам още информация от комисията, но се действа изключително стриктно, така че всеки, който не спази съответните условия, не би могъл да има национално представителство", подчерта Сачева.

Припомняме, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обяви категорично против искането на БРАИТ да стане национално представителна организация. На същата позиция са още АИКБ и БСК заради нарушения на закона от страна на новия кандидат.

Деница Сачева коментира и обезщетенията за работещите в затворените бизнеси - 24 лв. на ден за всеки служител. Парите ще се изплащат в рамките на до 10-12 дни след изтичането на срока на принудителното оставане вкъщи. Това означава, че в затворените от утре бизнеси, парите ще бъдат преведени след 21 декември, за когато е обявен краят на новите мерки. Сачева се ангажира, че заявленията ще бъдат обработени бързо и "целта ще бъде хората да имат пари за празниците".

За да получат парите, работниците трябва да са в неплатен отпуск и да подадат заявление до своя работодател, в което да посочат за какъв период от време ще са в неплатен отпуск, както и банковата си сметка. Работодателят ще е длъжен да предаде списъка с данните от всички заявления в бюрата по труда. Заявления ще могат да се подават от следващия понеделник - 30 ноември. Не е предвидена възможност работниците сами да подават заявления пред бюрата по труда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във