Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОРСОВИТЕ ЦЕНИ ПРЕЖИВЯХА ВЕЛИКДЕНСКО УВЕЛИЧЕНИЕ

Цените на акциите на предприятията от всички отрасли запазват тенденцията към постоянно увеличение. Изключение правят дружествата от металодобива - книжата им се обезцениха с малко повече от процент. Основен дял за общия спад на цените имат акциите на Алумина - Шумен, които се предлагат за около 13 000 лв. (1.7% по-ниско от миналата седмица). Индексът Уорбърг София-30 също продължи бавно, но сигурно да пълзи нагоре. С 5 пункта, или 3.29% е неговото увеличение за последните пет работни дни. Запазва се и тенденцията към постоянно увеличение.


Най-много на извънборсовия пазар през последните няколко дни поскъпнаха книжата на предприятията от химическата промишленост. Този път фаворит сред тях бе Антибиотик- Разград - книжата му поскъпнаха с 12.8% и се предлагаха на нива от около 39 000 лева.


През изминалата седмица на пазара се появиха пакети от акции на БТ Холдинг и Благоевград БТ, но и този път интересите на купувачите и продавачите трудно се срещаха. Акции на холдинга се предлагаха на нива от 70 000 лв., но купувачите бяха склонни да дадат не повече от 65 000 лева. Подобна бе и ситуацията с книжата на благоевградската фабрика: търсеха се на цена 62 000 лв. за акция, а се предлагаха по 66 000 лв. за акция.


Цените на Нефтохим и през миналата седмица останаха на познатите равнища от 27 000-28 000 лв., на които се сключваха сделки както на борсовия, така и на извънборсовия пазар.


Книжата на Агрополихим отбелязаха движение нагоре. Бяха продадени малки пакети при цена от 22 400 лв. за акция.


На борсовия под традиционно присъстваха отново най-големите български предприятия - Соди, Нефтохим, Полимери, Стомана и Химко.


Другите по-интересни и големи сделки, сключени на фондовата борса, бяха за 4980 акции на Филтекс - Казанлък, на средна цена 43 639 лв., 11 299 акции на старозагорското предприятие Светлина бяха изтъргувани за 31 917 лв. всяка, а 5265 акции на Лавена смениха собствеността си срещу 32 749 лева. Освен книжата на тези три предприятия, които се появяват за първи път на пода, бяха сключени сделки за продажба и на дялове от още шест фирми новобранци - грандхотел София, Прим, ЗСК-Кремиковци, Резистори, Русенско пиво и Елхово-автотранспорт.


Официалният пазар по стара традиция продължи да редува силна със слаба седмична търговия. За последния петдневен период бяха продадени само 3363 акции от Елкабел при средна продажна цена от около 20 200 лева.


През изминалата седмица блоковата търговия също отбеляза символично присъствие, като бе сключена една единствена сделка за продажбата на 5175 акции от Възход - Трудовец.


След като влязат в сила (от 21 април) промените на ЗЦКФБИД и отпаднат ограниченията за свободното прехвърляне на акциите на публичните дружества, блоковата търговия в този си вид ще се обезсмисли. До месец ще трябва да приключат всички заявени от членовете на БФБ блокови сделки, решиха миналия петък директорите на борсата. Заради зачестилите закъснения в приключването на сделките бяха гласувани санкциите, с които да бъдат наказвани прегрешилите членове на борсата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във