Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОРСОВАТА ТЪРГОВИЯ ЗАПОЧНА ДА СЕ СЪВЗЕМА

Ролята на животоспасяващ хап за борсата изигра внезапната поява на портфейлни инвеститори. Всъщност на борсата не се случи нищо изненадващо, но търговията с ценни книжа все пак се съживи от гледна точка и на обемите, и на цените.


За първи път за последните пет седмици борсовият индекс УОРБЪРГ отбеляза положителен тренд. Средно с 2% се качиха цените на търгуваните на борсата акции. Този път най-голяма роля за положителния ръст имаха книжата на предприятията от металодобива.


Принос за положителните резултати, с които приключи борсовата седмица, дадоха предприятията Агрополихим, Неохим и Агробиохим. Изказване на високопоставени държавни служители, че предстои приватизация на Агрополихим, предизвика поскъпване на книжата му с около 77 процента. През изминалите пет борсови сесии бяха изтъргувани 2240 акции, средно по 26.60 лв. всяка. Сагата около раздържавяването на девненското предприятие се пише вече цяла година и едва ли скоро ще приключи, въпреки че към него сериозен интерес проявява норвежката фирма Норкс хидро.


Слуховете за предстоящото откриване на процедура за раздържавяването на Нефтохим за пореден път превърна търговията с книжата му в една от предпочитаните инвестиции. В очакване на бърза и лесна печалба много брокери се стремят да натрупат възможно по-големи пакети от акциите на бургаската рафинерия. 27 665 акции от Нефтохим бяха продадени през миналата седмица на пода на борсата. Цената им се задържа малко над обичайните в последно време нива от 27 000-28 000 лева.


Смениха собственика си 49.2%, или 78 000 акции от Млечна промишленост - Пловдив. Цената от 4200 лв., постигната при сключването на сделка за една акция от пловдивското предприятие, обаче не отразява напълно пазарната стойност на активите на дружеството.


Предприятията от тютюневата и фармацевтичната промишленост все още са далече от своя борсов ренесанс, но търговията с техните акции продължава да поддържа интереса на инвеститорите със своята доходност. Нивата, на които се търгуваха книжата на цигарените предприятия, са относително стабилни, а измененията са винаги със знак плюс. През изминалата седмица най-голямо покачване регистрираха книжата на Гоце Делчев-БТ. Акциите му се продават с около 50% по-скъпо от преди.


И през миналата седмица книжата на Елкабел присъстваха на пазара, въпреки наложената заради предстоящото общо събрание на дружеството забрана за търговия с тях. След като на 28 май бе пласирана цялата емисия от книжа на Елкабел, през изминалата седмица вторичната търговия с тях продължи с пълна сила. Бяха сключени няколко сделки при средна цена от 22 000 лв. за акция.


Книжата на бившите приватизационни фондове все още не са се появили на пода на борсата, но някои от т. нар. играчи на пазара започнаха да се включват в търговията с тях. Ценовите равнища на акциите и размерът на раздаваните дивиденти обаче не са сред основните фактори, който определят търговската стратегия на инвеститорите. Анализът на регистрираните сделки на извънборсовия пазар с акциите на бившите фондове показва, че става дума или за обратно изкупуване на книжата от дружествата, или за вътрешно преструктуриране на акционерния капитал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във