Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОРСАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ПРИЛИЧА НА РЕГИСТРАТУРА

За първи път от създаването на индекса Уорбърг ценовата крива тръгна надолу. Спадът от около 1.5% се обяснява с факта, че много от търгуваните акции бяха спекулативно надценени и сега търсят истинските си стойности.


Забелязваното през последните две седмици оживление на фондовата борса е по-скоро привидно. След влизането в сила на поправките в ЗЦКФБИД търговията с акции логично се измести от извънборсовия на борсовия пазар. Операциите, които се регистрират на пода, обаче са формални, защото договорите за продажба са подписани предварително. Реално сключените сделки за продажба са твърде малко на общият фон на борсовата търговия, която изобилства от кросови и спекулативни трансфери. Нови 60 фирми са допуснати до търговия на свободния пазар на БФБ. Медикет-Сандански, Благоевград-БТ и Агробиохим са най-привлекателните хапки, които веднага след появата си на пода предизвикаха интереса на инвеститорите. Останалите дружества обаче са малки и непривлекателни и техните пакети трудно биха раздвижили борсовата търговия.


Сред най-търсените и тази седмица се нареждат акциите на предприятията от тютюневата промишленост. Булгартабак холдинг, макар и в малки обеми, поддържа твърда цена от около 70 000 лева. Търговията с първите 100 акции от благоевградската тютюнева фабрика, продадени в сряда (6 май), започна също от нива 70 000 лв., но още на следващия ден те поевтиняха с 2000 лв., а по-късно и с нови 3000 лв., за да достигнат до 65 000 лв. за акция. Освен книжата на холдинга и на благоевградското предприятие на борсата се търгуват и акциите на старозагорския тютюнев комбинат. Цените им обаче са значително по-ниски. Регистрираната в понеделник (4 май) сделка бе на ниво от 29 900 лв. за акция. Търсенето на акциите на Слънце-БТ е на 26 100, но нито един собственик не ги предлага под 31 000 лева.


След първоначалното сътресение преди две седмици извънборсовият пазар започна да се съвзема и за периода 4-8 май бяха извършени 4250 трансфера по продажбата на 1 782 751 броя акции.


Хит в търговията извън борсата бяха книжата на Нефтохим - за последните пет дни бяха продадени 19 465 акции от бургаската рафинерия по средна цена от 27 500 лева. По-интересен обаче е фактът, че на извънборсовия пазар трайно място вече заема търговията с книжата на бившите приватизационни фондове. За миналата седмица бяха продадени 6632 акции на Българска холдингова компания и 5654 акции на ПФ Център, съответно на цени от 3000 до 5000 лв. за акция.


Официалният пазар на фондовата борса вече цял месец продължава да агонизира със смешно ниските си обороти.


Едва 2913 акции на Елкабел бяха продадени през седмицата, като в три от борсовите сесии не беше сключена нито една сделка. Слабият интерес към книжата на бургаското предприятие рефлектира и върху цените, които все още не могат да намерят оптималните си нива и блуждаят в диапазона от 19 000 до 21 000 лева. До няколко дни на пода успоредно с книжата на Елкабел ще се предлагат и тези на Булгранит и това може да посъживи размените. Информационният меморандум за продажбата на 26.4% от капитала на софийското строително предприятие вече се изготвя от инвестиционния посредник Ортфинанс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във