Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОРСАТА СЕ ЗАДОВОЛИ С КРОСОВИ СДЕЛКИ

Низходящият тренд в цените акциите, търгувани на БФБ, се задържа и през тази седмица. Индексът УОРБЪРГ на трийсетте най-търгувани дружества се понижи с 5.01 процента.


Търговията се изрази основно в кросови сделки. Нелогични ценови промени се наблюдаваха в сделките с акциите на Химко. Изтъргувани бяха 3795 акции по 44 603 лв. всяка. През следващите дни книжата на врачанския торов завод поевтиняха с 12.59%, като в края на седмицата сделки се сключваха по цена 20 000 лв. Вероятно през тази седмица акциите на Химко ще поевтинеят още под въздействието на съобщението, че DAEWOO се отказва от офертата си за покупка на 57% от предприятието.


Най-голям спад отбелязаха книжата на Агробиохим. Те поевтиняха с 31.03 процента. Само за един ден 181 100 акции на старозагорското дружество смениха собственика си. Пакетът бе изтъргуван по 1025 лв. за акция, въпреки че имаше незадоволено търсене при цена 3500 лв. Друга кросова сделка, която донякъде впечатли борсата, бе за 217 293 акции за завод Вратица (Враца) по цена 600 лева. Сключването на кросови сделки е регламентирано в правилника на борсата, но той не допуска намесата на играчи при продажбата на по-големи пакети.


Книжата на Елкабел започнаха да възстановяват позициите си, като достигнаха 25 000 лв. за акция. Изминалата седмица ще се запомни и с най-ниската регистрирана досега цена за акция. Неидентифициран инвеститор закупи една акция на Рубин - Плевен, само срещу пет лева. На следващия ден ценната книга бе препродадена за същата сума.


Книжата на Булгартабак холдинг бяха сред малкото, които покачиха стойността си и достигнаха до 63 150 лв. за акция. Очакванията са, че след като Номура бе избрана за консултант по приватизацията на тютюневия холдинг, акциите му ще продължават да поскъпват. Акциите на Солвей-Соди поевтиняха до 20 хил. лв., след като общото събрание на дружеството реши да реинвестира печалбата си и да не раздава дивиденти.


Днес на официалния пазар на борсата, на сегмент С, се пускат акциите на два бивши приватизационни фонда. Това са Мел Инвест холдинг, обявил цена за една своя акция от 1017 лв., и Петрол холдинг груп, който отваря пазара на книжата си при 2000 лв. за всяка от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във