Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОРСАТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА, ЗА ДА Е СВОБОДНА ТЪРГОВИЯТА

На пет поредни борсови сесии приоритет имаше блоковата търговия и на нейния фон преди две седмици на свободния пазар се сключиха само две почти символични сделки, а през последната отсъстваха изцяло. Оказа се, че наличието на борса е необходимо, но не достатъчно условие за развитие на свободния капиталов пазар у нас.


Липсата на свободна борсова търговия не е продиктувано от това, че няма желаещи да продават или купуват. Макар и не в изобилие такива има, но за пореден път интересите им тотално се разминаваха. Търсеха се акциите на десетина дружества, но предложенията за продажба бяха само за две-три предприятия. Безспорен лидер в котировките бе цената, предложена за акции на Машстрой - Троян. Допреди две седмици акциите на троянското машиностроително предприятие се купуваха по 400-450 лв. при сключването на блоковите сделки, а сега бе оферирана продажна цена от 28 500 лева. Естествено интерес към покупката не прояви нито един от участниците на пазара.


Аномалии не липсваха и при блоковата търговия. Пример за това е продаденият в четвъртък пакет от 4000 акции на ЗП Бакаджик по цена 20 000 лв. за акция и реализираната още на следващия ден сделка за 2491 акции при единична цена от 3262 лева. Още по-драстични бяха разликите в цените при продажбата на акции от Спектър АД - те варираха в диапазона между 1011 и 35 000 лв., което бе и най-високата цена, постигната за една акция при блоковата търговия. Всичко това показва, че борсата все още не може да влезе в ролята си на регулатор на капиталовия пазар и на място, където се определя реалната стойност на търгуваните ценни книжа. Като цяло на сесиите на БФБ за блокова търговия се забелязва успокоение и свиване на търгуваните обеми и като брой сделки, и като количество на разменените акции.


Що се отнася до транзакциите, регистрирани в Централния депозитар, търговията с безналични акции продължава на приливи и отливи. Най-впечатляваща на извънборсовия пазар бе сделката, при която смениха собственика си около 100 000 акции на Булгартабак холдинг.


За последната седмица инвестиционните посредници са реализирали 2116 транзакции на близо 784 000 акции. Скромен принос дадоха трансферните агенти с 330 транзакции на 9825 акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във