Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОРСАТА - ЦЯЛАТА В БЯЛО

Eдно от основните условия, на които трябва да отговаря една фондова борса, и според нашия закон за ценните книжа, е да осигурява на участниците равни условия на достъп. Това задължение трябваше да бъде изпълнено още при лицензирането на БФБ-София. Тогава комисията по ценните книжа разреши на борсата да започне работа, въпреки че твърде дълго време на пода имаше само два компютъра, а брокерите трябваше да се подредят на опашка, за да продиктуват поръчките си. Състоянието на компютърната система и липсата на каквито и да е подобрения в залата за търговия бяха едно от обвиненията към бившия изпълнителен директор на БФБ-София Виктор Папазов. Новата борсова зала се дължи най-вече на усилията на сегашния изпълнителен директор Георги Драйчев. Сега тя е цялата в бяло - бели стени, бели мебели, бели компютри. В момента брокерите могат да работят около три маси, на които вече има не два, а 23 компютъра. Системата има два сървъра - единият е работен, а другият за архивиране на данните.


В началото на миналата седмица вицепремиерът Александър Божков пожела на брокерите подновената борсова зала бързо да им отеснее, но едва ли има опасност това да стане скоро. На официалния пазар в момента се търгува само Елкабел - Бургас, но след като БРИБанк и Елана пласираха цялата емисия, спекулативните сделки са рядкост, а обемите са малки. Промените в правилника на борсата вече позволяват на официалния пазар да бъдат въведени емисии с пазарна капитализация от 500 млн. лв., но това засега не е станало. А дори да се случи, то това не означава, че ще има активна търговия, при положение че няма достатъчно търсене от чуждестранни портфейлни инвеститори.


Първоначалната идея беше борсата да се премести от сегашното си място - 12-ия етаж на сградата на КНСБ на площад Македония, в кино Възраждане. Сградата беше апортирана в капитала на БФБ-София от държавата, която по този начин стана най-големият акционер в дружеството. По-късно обаче се оказа, че киното има нужда от сериозен ремонт, за който борсата няма пари. В момента се обсъжда и вариантът да се търси друга сграда, но при сегашната активност на борсовата търговия това едва ли е наложително.


Намерението на ръководството на борсата е търговията на официалния пазар да остане присъствена, а за свободния пазар да се направи система за неприсъствена търговия. Близката перспектива е извънборсовата търговия (свободният пазар) да продължи да се извършва на борсата, защото капиталът на СФБ Капиталов пазар все още не е допълнен до изискуемите 100 млн. лева. Предстоят и разговори между Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Комитета по капиталовите пазари към АТБ, които да стигнат до общо становище по проблема: борса - извънборсов пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във