Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисовата партия пак "громи" комунизма

Галя Захариева

С поредната кавга между ГЕРБ и БСП започна новата работна седмица на депутатите в сряда (31 януари). Този път ябълката на раздора беше комунизмът, а поводът - исканата от столичните социалисти оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев заради тенденциозно поднесената тема в учебниците по история за 10-и клас. Всъщност, ГЕРБ не за първи път се връща в миналото и громи комунизма от 50-те години на миналия век, за да измества общественото внимание от проблемите на настоящето и темата за бъдещето - накъде върви България, какво иска да постигне и как ще го направи. И докато в другите европейски държави, включително и от бившия Източен блок, гледат напред, ГЕРБ, които управляват вече десета година България, продължават да си крие главата в комунистическите пясъци и да неглижира въпросите за доходите на хората, за колабиралото здравеопазване, за обезлюдяването на страната. И понеже образованието е приоритет на кабинета "Борисов 3", се правят опити и то да бъде досъсипано.

Депутатката от ГЕРБ Галя Захариева прочете от парламентарната трибуна изключително остра декларация в защита на министъра и заклейми комунизма. "БСП иска оставката на министъра заради идеологизация на образованието! Като чух това, си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Та как е възможно именно тези, които сталинизираха българското образование през 40-те и 50-те години на XX век, сега да се прокламират като борци за деполитизация?!", емоционално започна словото си народната представителка. Тя продължи да громи "тези, които след 1944 г. проведоха масови чистки на директори и учители  и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование само защото са участвали в грабежите на мандри преди Девети! "Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като "Епопея на забравените" и "Под игото" на Иван Вазов, заради буржоазни възгледи на автора, а писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си "Тютюн", за да е "политически коректен"! Не е възможно!", възкликна Захариева. Тя нарече депутатите от БСП "псевдосоциалисти" и им "обясни", че историята трябва да бъде учена такава, каквато е.

Захариева продължи с патетичната си декларация. "Искат оставката на министъра на образованието, защото е отстоял справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от децата ни! Сиреч, децата ни най-после да научат, че тези същите, които наскоро проведоха с гордост 49-ия си конгрес, са оцапани с кръв не до лактите, а от главата до петите", стигна до емоционално кресчендо новозагорската представителка.

Депутатите от "БСП за България" първо тропаха по банките, после ръкопляскаха. Някои от тях гневно се провикваха от място, други пък напуснаха залата, но Корнелия Нинова и близкото й обкръжение изслушаха филипиката докрай.
Захариева не пропусна да нахока и партиите от т. нар. стара десница, че не се чувало да подкрепят идеята за изучаване на комунистическия режим. Депутатката припомни, че в периода 1997-2001 г. не е била извършена лустрация, въпреки че тогава "старата десница" имала цялата власт. 

"Забелязваме едно странно спотайване. Надявам се, че то не се дължи на партизански гени в ДНК-то Ви, а на разбираемия човешки срам, че за близо три десетилетия съществуване не успяхте да отстоите обективното изучаване на историята, а сега една презряна от "аристократичното" Ви реститутско его партия за пореден път Ви изнася урок по демокрация", опита се да иронизира десните Захариева.

Отговор на герберката даде заместник-председателят на парламента от БСП Валери Жаблянов, който обяви, че на практика ГЕРБ са разкритикували своето ръководство, което също е свързано с БКП.

"Най-нормално би било, натърти Жаблянов,  предходната декларация да завърши с разграничаване от цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията, тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и в собственото си битие към бившия режим", заяви социалистът. И препоръча на ГЕРБ да минат през своя вътрешен катарзис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във