Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Завод след завод се появява

Премиерът Бойко Борисов разкритикува БСП за втория вот на недоверие към правителството. Борисов взе участие в икономическия форум в Пловдив под наслов "Комплексният контекст на растежа".

"Искат вот на недоверие. За какво? Че като дойдат на власт всичките фондове спират? И аз се ядосвам много, че изпуснахме Пелов и компания. Затова сега уволнявам. Не се хваля, но този път ще се похваля - успяхме да докараме до нула мигрантската криза в България. Какво бяха направили те? Бунтове на мигранти в Харманли, бунтове в "Овча купел"... Отидох, седнах, разбрах се с президента на Турция Ердоган и сега кризата с мигрантите у  нас е нула. Те какво правят? Само някакви популистки изказвания. Не се управлява лесно в див популизъм", коментира министър-председателят.

"Виждате България как се развива. Много ниска безработица, даже и липса на работна ръка. Търсят се шофьори, търсят се сервитьори... Влизам от София към Пловдив и виждам колко завода има и колко се строят. Това са работни места. Сега пускаме и газта от Азербайджан. Нека да спрат с този популизъм", допълни Борисов.

Той изтъкна ръста на износа, ниската безработица и намаляването на външния дълг. 

"Ако трябва да мерим политиците по нещо, то е колко вътрешен продукт могат да организират в своите държави и колко след това се разпределя на глава на населението. Икономиката се променя. Имаме вече над 6% износ повече, и то в иновативните технологии, машиностроене - в сфери, които не са на услуги, а в реалното производство. Завод след завод се появява. Това се дължи на хилядите работни места. Само преди няколко седмици излязоха новите проучвания, които показват стабилността и това, което има България към днешна дата, е стабилна перспектива. 10% плосък данък и 20% ДДС - идеално за инвеститори. Това ще продължи, докато ние управляваме. Под 6% е безработицата", заяви Борисов.

"Външният дълг на страната е 25% от БВП и по този показател е на трето място в Европа.Мисля, че и в това отношение България е за пример. И то в бюджетен излишък. Умишлено държим, за да имаме възможност да сваляме дълга, защото до края на годината ще го направим на 24%, максимум 25%, което дава по-големи перспективи за влизането в Еврозоната", обясни Борисов.

Премиерът каза още, че се работи и по инфраструктурата в страната.

"Опитайте се да си представите как от Пловдив отидете през "Струма“ до Солун за часове. Прекрасни места за инвеститори има, прекрасни места да се развиват цехове, да се развият производствата, да се разширяват производствата, туризъм, природни ресурси и енергийната сфера. Пренос на ток, пренос на газ. Какво повече би желал бизнесът", попита Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във