Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов заповяда: От септември всички деца да са в клас

Образованието е основен приоритет на правителството, каза премиерът Бойко Борисов при представянето в Министерския съвет на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици.

"Не си спомням друго правителство да увеличава с по 330 милиона лева годишно заплатите на учителите. Но това не е на най-важното, а то е, че в България трябва да има образовани хора", посочи премиерът.

Правилно и необходимо да се вдигат заплатите и на полицаи, военни, доктори и на санитари, но като начало трябва да се вдигат заплати на преподавателите - на тези, които създават образовани хора.

"Всички други програми - за иновации, за растеж на икономиката, за преквалификация минават през нивото на преподавателите. Всяко дете в България трябва не само да посещава училище, но и да излиза от него образовано. Само това гарантира просперитета на икономиката и на държавата", на мнение е Борисов.

Искаме всички институции да бъдат ангажирани с идеята всяко дете да посещава училище и да излиза оттам ограмотено. Затова ще използваме всичките си ресурси, каза Борисов. Това е най-важното нещо - това е "магистрала в знанието", защото само така можем да постигнем по-висока производителност на труда, заяви министър-председателят.

Той обяви, че полицаи ще се включват в издирването на деца, които не са записани в училище или са го напуснали преждевременно. Органите на реда ще участват и в мотивирането на родителите им да ги заведат в класните стаи, стана ясно от думите на премиера. Отпадналите от училище деца или незаписаните ще бъдат обявявани и за национално издирване, ако не бъдат открити на постоянния или настоящия им адрес.

"Приемете го като заповед дори, но от септември всички деца трябва да са в клас!", обърна се към министрите си премиерът Бойко Борисов, според когото проблемите в Асеновград и в Столипиново са от липса на образование.

"Кметовете и ГРАО трябва да идентифицират подлежащите на образование деца. След това учители и социални работници ще работят с родителите на проблемните деца.", обясни образователният министър Красимир Вълчев. "Ако се налага ще се включва и полицията, която с репресивни мерки ще убеди родителите да заведат децата си в училище", допълни думите му вътрешният министър Валентин Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във