Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов заподозря изборна манипулация с 228 машини

От ГЕРБ твърдят, че 228 машини за гласуване, извън заявените и закупени от Централната избирателна комисия 1600 устройства, са били докарани в охранявания от държавата склад в София. Въпросните устройства били извън държавната поръчка и извън договора на ЦИК със "Сиела Норма". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук. Той беше пред склада заедно с активисти на партията. На мястото бяха повикани и репортери.

"ЦИК са пратили писмо до ДАНС да питат как са влезли машините. ЦИК уведомява ДАНС, че в склада са пристигнали машини, които не са част от доставката по договора между ЦИК и "Сиела Норма", и не е известно тяхното предназначение", обясни Борисов. "В този склад се съхраняват машините, с които трябва да гласуваме на 14 ноември. Аз твърдя, че извън тези машини има 228 някакви други, които са дошли тук. Минали са през митницата и са в същия склад, където трябва да са останалите машини узаконени. Тихомълком са докарани", добави лидерът на ГЕРБ и съзря нова Костинбрдоска афера. "За мен изборите вече са компрометирани", алармира той.

Бившият премиер получил сигнал за възможността от манипулация от "честни и почтени служители в МВР, които вчера са останали възмутени от поведението на вътрешния министър Бойко Рашков".

Въпросните устройства били идентични, като "само слагаш флашката и ти излизат 1000 гласа". "228 машини по хиляда гласа правят 228 000 гласа - една парламентарна група. Неслучайно едни партии - едната от тях се врътна, когато искахме да се броят така наречените контролни разписки от машините", пресметна Бойко Борисов. С машините можело "да правят каквото си поискат". Но председателят на ГЕРБ предупреди "само да не излизат с номера", че устройствата са "я за Грузия, я за Албания, я за резервни части. Те нямат работа в този склад, ако всичко е коректно и честно".

От ГЕРБ настояват служебният кабинет да даде обяснение за устройствата, като на първо място Борисов настоя да отговори вътрешният министър Бойко Рашков, който отговаря за вота и бил "шеф на предизборния щаб на Румен Радев".

В момента, в който от ГЕРБ изпратили прессъобщение до медиите, че ще правят изявление пред склада, на мястото настанало раздвижване, машините били прибрани, а камион е отпътувал, ескортиран от кола на жандармерията, разказа Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във