Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Заплатите в държавния сектор нарастват с 10%

Обмисляме повишение на заплатите на всички в държавния сектор с 10% от 1 януари 2019 година. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с националния отбор по волейбол в Двореца на спорта във Варна.

"Увеличението на заплатите в целия държавен сектор ще повлече всички останали сфери, които са на бюджетна издръжка. Защото така, на парче - 150 млн. за полицаи, за военни, за съдебна охрана и учители, тук -там винаги остават определени сектори, които все едно не са важни. Затова ще увеличим заплатите с 10%“, заяви Борисов. 

 „Разчетите ни го позволяват. Дефицитите започват, когато комунистите са на власт, а сега има бюджетен излишък“, посочи още премиерът и подчерта, че  въпросът за възнагражденията в държавния сектор е обсъждан от известно време с финансовия министър Владислав Горанов. Темата за повишение на заплатите ще бъде обсъдена в сряда на заседание на кабинета. 

„Инвестирахме над 350 милиона лева в изграждането и ремонтирането на спортни зали в страната. Средствата, които се дават за спорт и спортни съоръжения, са важни, за да се мотивират децата“, подчерта Борисов. 

Той припомни, че в София и Пловдив е нямало нито една спортна зала, а във Варна залата е била пред рухване. „Над 350 милиона са отпуснати за изграждане на спортна инфраструктура в цялата страна. Положихме много воля и сега имаме зали в София, Русе, Шумен, Сливен, Стара Загора. За да се стигне до тук, са необходими много усилия. Шефовете на световните асоциации са тук, олимпийския комитет“, заяви още министър-председателят.

„Единственото, което искам е - имайте предвид, че ви гледат децата - ставате символи и пример за подражание и сте изключително важни. В момента правим три световни първенства едновременно - по волейбол, художествена гимнастика и гребане“, заяви премиерът Бойко Борисов пред българските спортисти и им пожела успех.

За провеждането на световно първенство по волейбол у нас Министерският съвет даде 500 000 долара. Общата сума на изплатените от правителството средства за провеждането на първенството в периода 2016-2018 г. е 5 000 000 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във