Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов заминава за Брюксел за срещата на лидерите от ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще участва в неформална среща на държавните и правителствени ръководители на 23 февруари в Брюксел. Очаква се на нея лидерите на страните членки да обсъдят две основни теми – съставът на Европейския парламент след изборите през 2019 г. и Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г. в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство.

Българският премиер е поканен за участие днес в неформална вечеря, давана от премиера на Белгия Шарл Мишел. На нея държавни и правителствени ръководители от ЕС ще обменят мнения за приоритетните политики и за бюджета на Съюза след 2020 г., както и по институционални въпроси.

Позицията, която ще защитава Борисов в Брюксел е свързана с факта, че 46 евродепутатски кресла от сегашните 73 на Великобритания да бъдат оставени незаети на изборите през 2019 г., които ще са след Брекзит. Свободните места да се ползват за членове на Европейския парламент при бъдещо разширяване на съюза, примерно със страни от Балканите. 27 от освободените след Брекзит места да бъдат преразпределени между останалите държави членки, а 46 да останат свободни е едно от предложенията на парламента до лидерите на държавите. При него броят на българските евродепутати няма да бъде променен и след 2019 г. те ще останат 17.

Facebook logo
Бъдете с нас и във