Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов заговори за антикризисно правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сякаш вече не е толкова категоричен, че с ДПС не би управлявал. Само преди ден той заяви, че "има много формули, но формула "ГЕРБ и ДПС" не съществува". Днес обаче заговори, че "България има нужда от антикризисно правителство, което да ни преведе през зимата". "Основният ни спор е с партията на посредниците, защото те върнаха посредниците в газа, в тока, в нафтата. Всичко е в полза на Руската федерация", каза Борисов, критикувайки управлението на "Продължаваме промяната". И припомни, че от ГЕРБ управлявали по време на три кризи - икономическа, мигрантска и ковид криза и по думите му се справили много добре.

"Как и кой вчера изпрати трите национални телевизии в дома на Кирил Петков. И като какъв? Той не е премиер, не знам даже дали е председател на неговата партия. Кой накара трите телевизии да отидат пред дома му, да запишат неговото мнение? Що не ги пратихте в Банкя, пред Коцето, пред ДПС, на "Позитано"... Какъв е Кирил Петков за вас? Началник? Той по халат, по чехли ли излезе? Кексче нещо почерпи ли ви? Не се заяждам, знам, че това е унизително за вас, но е факт. Това не е равнопоставеност, това са жалки факти", каза още лидерът на ГЕРБ

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев допълни, че "рецептата ще е ясна, но преди всичко е необходим отговор на въпроса кой ще е лечителят". Според него, за да има политически потенциал, за да има управленска мощ, "България трябва да бъде управлявана от правителство с ясна програма, ясна парламентарна подкрепа и съставено от политически сили, които имат нещо общо помежду си". "Нека народът се произнесе на коя политическа сила какво доверие ще даде. Да видим кой с колко депутати ще се яви в Народното събрание. Ние коалиционни преговори "против" някого няма да водим. Видяхме докъде ни доведоха такива преговори. Ще водим преговори "за" определени политики", допълни той.

Дончев счита, че невинаги е необходимо да се предвиждат нови неща, понякога "старите модели работят по-добре". "Трябва да бъде възстановен старият модел. Сходна е ситуацията с мигрантския натиск. Ако бъде възстановен моделът, който работеше до 2019 г., подобен мигрантски натиск, нямаше да има. И тук добрите нови решения са старите решения", подчерта той.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова твърди, че една от най-тежките кризи, които управлението на "Продължаваме промяната" е завещало на страната ни, е тази в енергетиката. "Булгаргаз" незабавно следва да обяви публичен международен търг, на база на който да бъде избран доставчик или доставчици на втечнен природен газ и да бъдат дългосрочни договори", призова тя. Вторият аспект на енергийната криза, който виждат от ГЕРБ, са цените на природния газ и електрическата енергия.

По думите на бившия социален министър Деница Сачева за пръв път от 30 години насам българският народ се страхува за това как ще изкара зимата. Тя обяви, че партията е твърдо за възстановяване сътрудничеството ни с Турция и Гърция за превенция на мигрантския поток у нас. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във