Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов забрани на министрите да говорят за конфликта между Гешев и президента

Премиерът Бойко Борисов нареди на министрите си да не се намесват и да не коментират конфликта между главния прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев. "Това не е наша работа. Имате си дружи ежедневни и много важни задачи, заяви министър-председателят в  началото на редовното правителствено заседание.

Той подчерта, че за последно е реагирал по адрес на президента за организираните от Радев консултации за изборния процес. "Не бях поканен, бяха поканили Томислав Дончев. Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите без да ме уведомява мен – за мен това е тенденциозно и не е правилно. Няма случай, в който Радев да ми е поискал министри и аз да съм отказал. Но да не ме каниш, да се опитваш да ми дърпаш хората и да казваш, че Борисов не е отишъл. По другите теми не участваме и не взимаме отношение. Не е наша работа. Като ви питат, това отговаряте. Реагираме само когато сме нападнати с лъжа ние. И аз го направих", каза Бойко Борисов. 

Премиерът благодари за получената подкрепа от ГЕРБ и Обединени патриоти по време на четвъртия неуспешен вот на недоверие срещу неговото правителство. "Опитаха се БСП и ДПС да оформят нова коалиция. Прекрасно знаем как управляваха при Орешарски. Благодаря на двете формации в парламента, които подкрепиха правителството", отбеляза той. 

За еврозоната

Бойко Борисов изтъкна, че кабинетът иска присъединяване към ERM II, защото то ще гарантира, че дори да стане грешка и БСП да дойде на власт, няма да падат КТБ и други банки. "Това е важна цел за България, тъй като членството ни в еврозоната би означавало сигурност на финансова система и би гарантирало страната ни да не е на втора скорост в Европейския съюз", отбеляза Борисов. 

Министър-председателят съобщи, че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да покани представители на партиите в парламента, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и управителя на БНБ Димитър Радев, за да се премахнат всички страхове, които са се насадили в последните дни.

"Питайте и ЕЦБ за всички страхове, които от опозицията се опитват да насаждат, да е необходима ратификация от парламента. За да не кажат, че Горанов и Радев биха могли да взимат подобно решение. Единственото, което правят тези хора, е да си играят със страховете на хората", добави още премиерът.

Планът за Перник

В края на изявлението си Борисов коментира и водната криза в Перник. Водопроводът ще струва 26 милиона лева, но според министър-председателя това е единственият начин перничани да имат вода по-най-бързия начин - в рамките на до 40 дни.

Той упрекна БСП и ДПС, че при тяхното управление не са се подменяли водопроводи.

"За да могат да кажат – ето, ние работихме, а когато дойдоха ГЕРБ и патриотите, това спря. И тогава има нужда да дебатира. Кметът на Перник излезе и им каза, че от 70 години водопроводът не е сменян. Те излизат и казват, че ГЕРБ и ОП сме спрели водата. Това, че 70 години не е ремонтиран ще ни струва 60 милиона за Перник допълнително, извън водните цикли, но ще го направим. Дават ни срок 40 дни. Аз мисля, че в рамките на 30 дни трябва да обещаем на перничани и да се работи денонощно", обобщи Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във