Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов за завода на VW: На финала сме, но ще мълчим

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е на финала на конкурса за нов завод на "Фолксваген" в Източна Европа. На партийно събитие на ГЕРБ в София Борисов заяви, че засега искал да се запази мълчание, "докато не се върнат архитектите във вторник". 

Както "Банкеръ" вече писа, германските медии посочиха България и Турция като най-възможни локации за инвестицията в размер на над 1 млрд. евро. Засега се знае, че въпросът ще бъде обсъден от Надзорния съвет на "Фолксваген" след Великден, a окончателното решение може да бъде взето през ноември. 

Премиерът изтъкна също така, че е подписано споразумението за нов център на Световната банка в София. Столицата ни ще приветства и създаването на "най-големия мозъчен тръст" на китайската централна банка. Според него това е резултат от добрата дипломация с Вашингтон и Пекин.

Критики към БСП

Борисов изтъкна, че в листата на левицата има само един кандидат, компетентен по европейските въпроси - Деница Златева. "Оттам нататък е "шпионин-Държавна сигурност, шпионин–Държавна сигурност".Тези избори стават важни не заради властта, или колко хора ще вкараме в ЕП, а стават важни, защото действително много троянски коне ще влязат в ЕП", отбеляза лидерът на ГЕРБ. 

Премиерът се спря и на възможността Сергей Станишев да остане извън евролистата на социалистите: "Нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти. Това ще бъде тълкуванието навън. И когато той отива да представя европейски социалисти за висши постове всеки може да каже: "Ти в България не беше сложен в листата, а идваш тук да помагаш".

За "Апартаментгейт"

Борисов подчерта, че скандалът с апартаментите отнема много усилия на управлението и на партията и заличава направеното в годините. "Ние нашите шамари си ги изядохме, наясно сме на какво най-много реагират хората и това не трябва да го допускаме. Нанесоха ви тежък удар, сами сме си виновни, убеждавайте хората, че ще бъдем по-добри", бе призивът към актива на ГЕРБ. И добави: "Идва ми да взема един чук и където има тераси, покриви, да ги счупя и да приключваме."

Според него в компроматната война срещу ГЕРБ се използвали похвати от учебниците на КГБ. "Толкова трябва да бъде гаден и лъжлив компромата, че този, който го чете, да се отврати от себе си докато го чете", обясни Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във