Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: За съжаление САЩ не ни познават в добра светлина, а три папи са идвали у нас

Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на базите, ученията и отбранителната мощ, с тях правим и неща за археологията, културата и историята. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Пловдив, където посети Епископската базилика на Филипопол. Премиерът изрази благодарност към Фондация „Америка за България“, която съвместно с правителството и общината работи по мащабния и оригинален проект за реставрация и социализация на базиликата. Пловдив е от „живите градове“, легнал върху такава история и хората ще имат все повече възможности да я виждат, ще идват повече туристи, отбеляза министър-председателят.

"Ние сме много древен народ с огромна история, хилядолетна. Бих цитирал и Урсула фон дер Лайен, която беше преди 15 дни тук, в катакомбите на църквата Св. София, казва: „Бойко, ние не ви познаваме“. В Америка, ако питаш, ще кажат – стреляли по папата. При условие, че изобщо...даже три папи идват в България и всичко си е възможно най-добре, но за съжаление не ни познават от най-добрата ни светлина", заяви министър-председателят.

Борисов акцентира върху сериозната подкрепа, която правителството оказва за разкриването и съхраняването на уникални археологически обекти в България. Според министър-председателя, по модела на Гърция и Италия страната ни може да има редица ползи от промотирането на археологическото си богатство.

В Пловдив министър-председателят Борисов посети и новата галерия на улица „Гладстон“. Строежът на галерията приключи в края на август, а в началото на септември в нея беше открита първата изложба. Строителството на изложбената зала продължи близо година, като стойността на проекта е 4,2 млн. лв. От тях 3,5 млн. лв. са отпуснати от държавата във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Facebook logo
Бъдете с нас и във