Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: За 100 години управление БСП не са направили нито една реформа

Що се касае до тол системата, да в България се въвеждат трудно нещата. Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си в Народното събрание за въвеждането на тол системата, което бе инициирано от БСП и подкрепено с гласовете на ДПС и Обединени патриоти. 

"Едно е да строиш двулентови пътища, лесно може да видите днес това, което е останало на магистрала "Люлин". И да видите 12-лентовите пътища, които са построени. И в момента "Хемус" се строи усилено. Европа се строи усилено, ремонтират се другите. "Струма" се строи усилено. Вчера разговаряхме пак с превозвачите, ние с тях нямаме тема. Те самите знаят къде и как проскърцат", посочи министър-председателят. 

Той съобщи, че с решение на правителството от обхвата на системата ще бъдат извадени 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна.

"Това, което сте ме запитали е относно списъка на републиканските пътища, за които събират такса и ползване на пътна инфраструктура, винетка, такса и такса на база изминато разстояние. Днес 10.00 ч. ни е заседанието на Министерски съвет, точка А26. С нея Министерски съвет изважда от обхвата от 115 км от Община София и 40 км от Община Варна. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата", обобщи Борисов.

За периода на напасване на тол системата - превозвачите ще плащат за пътищата, както досега, т.е. винетни такси, стана ясно от думите на премиера.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората.

"Както знаете всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата. Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето. С поне три цели: държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш яснота, конкретност, улеснение в своя бизнес, а хората по-качествени пътища. Какво обаче се получи от тези добри намерения? Хаос, напрежение и протести. Три пъти стартирате системата, три пъти провал. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола и ги прехвърли на частни фирми, но по този начин се отказа и от основната цел - повече приходи в бюджета, защото частните фирми, които ще се занимават с това, ще получат 32 млн. лв., които можеха да влязат в държавния бюджет", акцентира Нинова от парламентарната трибуна. 

По думите й всичките реформи на ГЕРБ са допълнително натоварени с плащания от хората без преди това да подобрява на услугата. 

"Вчера казвате, утре ще отменя тол системата и винетките. За 10 години управление тотално унищожихте принципите на правовата държава и парламентаризма. Вие не можете персонално да отмените тол системата и винетките, защото това е закон. Вместо да отмените решението на Министерски съвет за включване на пътища в обхвата, не го правите, а плащате глашатаи да обявяват на хората да не изпълняват законите", каза още Нинова и добави, че от ГЕРБ чакат премиерът да им нареди, но за "Обединени патриоти" вече не било сигурно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във