Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Възнамерявам да се явя в парламента, но за какво съм им?

На брифинг на ГЕРБ премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов призова депутатите да приемат Плана за възстановяване и устойчивост. Той каза, че възнамерява с сряда да отиде в Народното събрание. Но по думите му депутатите не го викали заради плана, а за да "правят от парламента народен съд".

"Има ново управляващо мнозинство. И бъдете сигурни, че "Росенец" повече няма да бъде закачан, няма да има и мажоритарни избори", каза Борисов. "Моето предложение към новото управляващо мнозинство, особено така, като гледах как си приказват приятелски Наско Атанасов с Данчо Цонев и много други такива... Но това не е тема на днешния ни разговор. Имаме управляващо мнозинство. Това е доказано във всички гласувания в последните дни и за председател, и за комисии", добави той.

Той представи и карта с резултатите от парламентарните и избори. "И в Ямбол, и в Разград, областните градове ГЕРБ е първа политическа сила. Не знам откъде идва това огромно самочувствие на нашите колеги. Спомням си, когато прохождах в политиката, срещу мен бяха кандидатката на БСП Татяна Дончева като кмет на София, в тази партия тогава бяха и Корнелия Нинова, и Мая Манолова. Те бяха на Сергей Станишев остриетата срещу мен. Като гледах резултатите им,техните нови партии са далече от нашите резултати", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той обърна внимание, че председателят на БСП Корнелия Нинова вече чувала под прозорците си виковете за оставка и сега ще разбере, че "винаги може да извадиш 20-30 или 100 човека да го правят".

Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване, подчерта Борисов: "38 работни сесии с Европейския съюз, правени са от най-добрите специалисти в държавата. На практика не е възможно да се изчете в парламента, трябва да го четем до края на юли. Затова ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най-отговорно - приемете го. Той е добре направен. Томислав Дончев и Кирил Ананиев са на ваше разположение 24 часа в денонощието. Отхвърлете го като не ви харесва. Дайте си вашия план, но спрете да спекулирате, че няма план. Ето го плана - с приложенията. Работен усърдно и ние сме го работили уверени в успеха си, че ние ще го изпълняваме."

Според лидера на ГЕРБ не било честно да се каже, че не е работено по плана. "Готови сме във всеки един момент да го представяме. Той трябва да бъде четен не от подобни на сегашната юридическа комисия хора, а от хора, които разбират и са експерти", смята той.

Според него злобата и реваншизмът са стигнали дотам, че в петък толкова са искали "бързо да се саморазправят", че са приели оставката на кабинета: "Сега тук възникна първият спор. Да, има чл. 111, ал. 3 в Конституцията, който казва, че до следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Спомням си при Станишев - чак когато има ново правителство, се приема оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще явят да искат да стават депутати, защото с акт на парламента са махнати от там. В желанието си толкова да унижат ГЕРБ, те в петък приеха такова решение. Нали там бяха новите най-велики юристи, прависти? Спомням си на конгреса Таня Дончева, на който присъствах много се надявах, че там действително има юридическа мисъл. Другите от "Да, България" няколко години знам колко им е юридическата мисъл."

Премиерът в оставка коментира и "така наречените чистки". Той посочи, че сестрата на Драгомир Стойнев работила в Агенция "Митници" на висок пост, а Мая Манолова е била омбудсман. "Ние не сме били талибани, не сме били фашисти. Направиха комисия, ще проверяват."

"Правят уйдурма с ДПС." Според Борисов в Народното събрание има пълно управленско мнозинство: "Мисля, че вече за всеки стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо. Целият летен преврат, започващ от "Росенец" с Христо Иванов е добро координирано общо действие на "Да, България" с ДПС.
Нали виждате как гласуват? Сега ще зададете ли въпроса има ли тайно мнозинство, след като навсякъде гласуват заедно", попита още Бойко Борисов.

Той отчете, че от ГЕРБ са провели най-успешното председателство на Европейския съюз. "Не сме ли тези, които вкарахме България в Европейския банков съюз и в чакалнята на еврозоната? Не сме ли тези, при които най-мощните кредитни агенции в света непрекъснато вдигат кредитния рейтинг? Не сме ли тези, които двойно вдигнахме доходите на учителите и в образованието се направиха най-големите неща, които са правени? Това ще дава резултати след 10 години. Ми църквите, манастирите, инфраструктурата? Да, има неща, които не успяхме и недостатъчно добре направихме. Хората ясно казаха - 840 хил. гласуваха за ГЕРБ", каза председателят на партията.

Бойко Борисов подчерта, че в понеделник ще "минем 8 млрд. лв. във фискалния резерв в условията на пандемия". "Нека да видим колко е бил при тях, при Орешарски без пандемия, без криза. Извинете, ама вие виждате миграционната криза как се развива в Европа. Само в България благодарение на мен, колкото и да е нескромно, вие не разбрахте за миграционна криза. По този начин се справихме и с финансовата криза", изтъкна Борисов.

"Мнозинството да се хване да си направи Национален оперативен щаб, ако не им харесва този и ако искат да вършат работа. Ние се отнасяме изключително отговорно към здравето на хората. Тук пак се опитаха да изкарат едва ли не, че закриваме щаба. Първо, членове на този щаб са държавни служители. Единият е шеф на "Пирогов", другият на ВМА, третият - национален здравен инспектор. Те са си на своите постове, но понеже една година те не спряха да се подиграват с щаба, дори казваха, че двама генерали плашат народа. Гориха маските, ако си спомняте. Затова казахме вече Симидчиев, който аз уважавам, той беше в съвета към премиера, за да чуем всички мнения. Тогава в света, нямаше правила как да се провежда борбата с пандемията. Така че ние едва ли не, на инат щаба сме затворили. Няма решение на щаба без да е съгласувано с мен и без да съм разпоредил. Живи и здрави сега нека ви кажа. Моето предложение, ако искат да го има този щаб, Симидчиев, който вече е шеф, избран с голямо мнозинство от целия парламент, оглавява щаба и дава указания на министрите, съответно докато има ново правителство как да действа", предложи Борисов.

Той обърна внимание и на ваксинационния план. И отбеляза, че през месец май ще пристигат по 270 хиляди договорени дози от ваксината на "Пфайзер" всяка седмица: "Юни са договорени над 400 хиляди дози на "Пфайзер". Само за 2 месеца ще приключим с критичната точка на ваксинацията."

"Възнамерявам да се явя в Народното събрание, но те ме викат не за Плана за възстановяване, а да правят от парламента народен съд. Ето го планът. Ще го предоставя на вас сега. Мислите ли, че планът ги интересува? Защо да се явя, като те са ми гласували оставката? Те ме викат, аз съм гражданин вече по техния смисъл на решението. Да, не съвсем. Защо им беше да гласуват това?", попита Борисов.

Той отговори и дали се притеснява от квалификациите, които е чул по свой адрес в пленарната зала в петък: "Събрали се старото БСП срещу мен: Таня, Мая и Корнелия и тези, които идваха да работят за мен, когато бях кандидат за кмет. Това са новите лица. Те сега използват тази възможност, ако може да ни хулят. Те вече изборите свършиха. Те са управляващо мнозинство. От тях зависи всичко. Да седнат и да работят. За какво съм им аз? Нали беше зор да ме махнете? Напуснах депутатските места, за да не дразня. Не се кандидатирам от партията, за да не дразня. Стоя си в централата. За какво съм им? Ето ви, управлявайте. Те искат да правят скандал. За това е викането, не за плана."

Според председателя на ГЕРБ депутатите от БСП и новите парламентарни групи в Народното събрание искали отиде в парламента, "за да го мачкат, че сега им е паднало, въпреки че ги е победил".

"Те търсят друг ефект, целта им е друга. Целта трябва да е колегата Трифонов утре, след карантината, да ги събере, да правят правителство. Не им се бъркам, те имат мнозинство. Ясно е, че ние ще вземем мандата, ще покажем новия облик, който виждам на кабинета и след това няма да бъде гласуван. Само след няколко дена те ще имат възможност да направят правителство", допълни Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ няма да се възползва от пълния 7-дневен срок за съставяне на правителство.

"Разпоредих на Костадин Ангелов да се възстанови щаба, докато изберат нов", обяви Борисов. По думите му в момента има Национален оперативен щаб за борба с коронавируса и той работел всеки ден.

На въпрос дали има подпис за сформирането, след като е бил разформирован и как е уредено това документално, премиерът в оставка отговори, че чисто юридически нямали право да подписват, тъй като здравният министър "сега не е министър". "Парламентът може още днес да се събере и да вземе решение - Новият щаб от кого да се ръководи, как да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Спрете с нас да се занимавате. Ние сме предоставили всичко", изтъкна той.

Въпросът защо не е помогнал със състав на щаба видимо подразни Борисов: "На мен четири години кой ми помогна и от всичките тези и ми казваше?" попита той.

"Всички тези в парламента, с изключение на тези, които ходиха във ВМА, говореха как този щаб трябва да бъде разформирован. Всеки ден, на всеки брифинг, ако си спомняте, се заяждаха по няколко часа с него. Като чух интерпретацията, казах на Ангелов - петък редовният брифинг на щаба. Информирате. Симидчиев, член на моя съвет, е председател на здравната комисия. Излез и предложи, че щабът остава и той остава", каза още лидерът на ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във