Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов върна веднага мандата за съставяне на кабинет

S 250 fc16c0a7 e49e 4ab0 a32f 73e0d0a4a2dd

Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на ГЕРБ.

За церемонията по връчване на мандат при президента Борисов влезе заедно с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Плевнелиев прочете внесеното предложение на ГЕРБ, с което предлагат Бойко Борисов за премиер. След което Борисов прочете текст от неговата папка, с който се позовава на конституцията и връща мандата.

По Конституция при подаване на оставката на кабинета президентът след провеждане на консултации с парламентарно представените политически партии е длъжен да връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата по численост сред тях. Ако тя го върне, той трябва да връчи мандат на втората по големина група в НС, а ако и тя се откаже, на трета.

На 14 ноември премиерът Бойко Борисов депозира оставката на Министерския съвет в Народното събрание, след като кандидатът на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева загуби президентските избори. Оставката на кабинета "Борисов 2" бе гласувана от депутатите на 16 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във