Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисов все по-трудно ще заобикаля президента

Напрежението между премиера Бойко Борисов и президентската институция в лицето на сегашния й представител Румен Радев става все по-видимо, особено след неподписания указ за освобождаването на предложения за вътрешен министър Младен Маринов от длъжността главен секретар на МВР.  Държавният глава настоя да се спазва законът по отношение на съгласувателната процедура, а не да се действа в познатия до сега стил - с погазване на правилата и липса на комуникация. Освен това той се усъмни в качествата на Маринов да заеме поста  след всички гафове и скандали, в които МВР е забъркано. Всъщност Радев е първият от много години насам, който се осмелява да се опълчи на командорския начин на действие на Бойко Борисов.

В този случай ГЕРБ няма как да нападне президента и да го пришие към БСП, защото става дума за закони и законови процедури, а не просто за критични думи към управлението на кабинета. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Тома Биков и още двама-трима представители на партията бяха дежурните "оръдия" за обстрел на държавния глава след негови критични изказвания по адрес на управляващите. Борисов удобно оставаше встрани, дистанцираше се и даваше да се разбере, че е над тези партийно-махленски разправии. По този начин Радев беше принизен до някакъв си функционер на опозиционната БСП. Не са случайни и внушенията, че той ще си прави партия. В това време министър-председателят остава с ореола на силния човек в държавата.

От друга страна, Бойко Борисов усеща, че опасността за него идва именно от Румен Радев - и не само заради високия му рейтинг. Затова тихомълком, без да влиза в преки сблъсъци, се опитва да му подлага крак. Така стана с определянето на ръководителя на българската делегация за откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на организацията в Ню Йорк в края на месеца. Премиерът за последно е водил такава делегация през 2010-а. Оттогава тази задача е поверена на президентите - Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев, който беше ръководител на делегацията миналата година.

Изведнъж обаче Борисов реши, че му е много необходимо да отиде в САЩ. Ако се върнем няколко месеца назад, ще си спомним, че в началото на 2018-а заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев съобщи, че се работи за негова среща с американския президент Доналд Тръмп. Но, изглежда, работата не е била много успешна, тъй като покана за посещение на Борисов няма и до ден днешен. Всъщност той отдавна не е канен в Съединените щати и явно сега е видял възможност все пак да се срещне с американския държавен глава в кулоарите на сградата на ООН.

Размяната на реплики между администрацията на Румен Радев, началничката на кабинета на премиера  Румяна Бъчварова  и външния министър Екатерина Захариева показа, че и в този случай е липсвала комуникация и президентът е бил поставен пред свършен факт.  Като основен аргумент защо именно Борисов тази година ще води делегацията Захариева и Бъчварова изтъкнаха, че сесията на ООН "се пада в годината на българското председателство на Съвета на Европа и темите, които ще се обсъждат, ще са глобални". Затова било преценено да отиде министър-председателят.

"Виждам между президента и премиера тежък конфликт, който се задава. Съдя по това, че Румен Радев е отстранен от делегацията на страната ни за ООН. Там е мястото на президента, но правителството гласува Бойко Борисов да отиде в Ню Йорк. Това е тежък шамар", коментира социологът Андрей Райчев. Според него Борисов прави всичко възможно, за да не позволи президентът да се изяви.

Комична ситуация се получи и след визитата на Радев при руския президент Владимир Путин след преизбирането му през март тази година. Посещението на българския държавен глава беше подготвено и съгласувано между двата протокола, с подредена програма. От него не се очакваха някакви конкретни резултати - то беше по-скоро знак за възстановяване на добрите отношения с Русия. Само че егото на Борисов не можа да понесе това. Изненадващо два дни след президента и той се озова в Москва, незнайно защо повел със себе си и куп министри, след като предварително нямаше нищо подготвено за договаряне или подписване. Визитата трябваше да бъде двудневна, но изведнъж се превърна в еднодневна, след като Бойко Борисов внезапно си тръгна още вечерта на първия ден.

Прав е Андрей Райчев, че предстои тежък конфликт между изпълнителната власт и президента, защото тепърва трябва да  бъдат сменени 20 наши посланици, чийто мандат е изтекъл или изтича. И всяко едно предложение трябва да бъде съгласувано с Румен Радев  и той да подпише указ за него. Съгласувателната процедура била започнала в началото на миналия месец, но не вървяла никак гладко според неофициални информации. Приблизително тогава Българското дипломатическо дружество излезе с позиция, в която призова президента да не позволява директното преназначаване на посланици от една държава в друга без престой в България, както и да не бъде превишавана 20-процентната политическа квота. Така че, ако са верни слуховете, че Борисов има намерение да устрои на посланически места близки партийни другари, Радев едва ли ще се съгласи. Вече се говори, че е отказал да подпише укази за Цецка Цачева - в Черна гора, и Ивайло Московски - в Берлин. Затова Московски бил спешно пренасочен към Черноморската банка. А тъй като предстоят и рокади в Конституционния съд - двама членове трябва да посочат президентът и парламентът, а другите двама са от съдебната квота - няма да е чудно, ако Борисов изпрати там сегашния правосъден министър.

Прави впечатление също, че от встъпването в длъжност на Румен Радев през януари 2017-а Бойко Борисов винаги намира начин да не е на едно и също място с него дори на национални празници и чествания на важни исторически събития. Премиерът не се появи на 19 февруари тази година при паметника на Васил Левски. На 3 март - Освобождението на България, той замина за Брюксел. На 6 май, когато почитаме българската армия, се оправда, че е много ангажиран с европредседателството.

Президентът присъства на честванията на Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива, а министър-председателят изведнъж почувства влечение към археологията и отиде да разглежда разкопките на могила край Пловдив. Радев се изкачи на връх Шипка, където бе отбелязана годишнината от Шипченската епопея. В стремежа си да е по-далеч от него  Борисов се озова на този ден в... Кърджали.

Премиерът иска да игнорира президентската институция и да управлява, без да се съобразява с нея, защото тя е заета от чужд на ГЕРБ човек, на когото не може да му се нарежда кои укази да подпише и с каква бързина. Той и администрацията на Министерския съвет от "Дондуков" 1 избягват контактите и комуникацията с отсрещната сграда на "Дондуков" 2. Но по всичко изглежда, че това ще им носи само неприятности. Президентът може и да няма големи правомощия по конституция, но когато е с характер, те са достатъчни, за да вгорчи живота на всяко правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във