Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Време е хората на Балканите да заживеят по-добре

Премиерът Бойко Борисов е оптимист и вярва, че Сърбия ще скъси сроковете за влизане в ЕС. По думите му това ще допринесе за развитието на целия регион. "Ние искаме единни Балкани, искаме да няма роуминг", каза министър-председателят по време на срещата на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния, която се провежда днес в сръбската столица Белград, съобщи БТА.

Борисов счита, че Сърбия винаги е била в сърцето на Европа. По думите му Балканите са натоварени с история, конфликти и кръвопролития, но вече е време това да се забрави и да се помисли как хората да живеят по-добре. Според българския премиер сега е моментът да се навакса пропуснатото. "Ние не само географски сме част от Европа, ние всички заедно не трябва да генерираме проблеми. Трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците", заяви Бойко Борисов. 

Премиерът обърна внимание, че страните от Западните Балкани трябва да развиват инфраструктурата, в това число и комуникационните и интернет връзки. Той напомни, че през 2018 г. в София предстои срещата с Китай 16+1, където могат бъдат представени някои инфраструктурни проекти, които да получат нужното финансиране. "Това, което предлагаме - като нова и модерна инфраструктура, ще помогне на хората. Там, където се строи, там няма войни", добави Борисов. 

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че в Румъния предстои нова четиристранна среща. Той заяви, че има увеличен търговски стокообмен между четирите държави, който се надява да продължи да расте още повече. "Политическите срещи дават резултат за хората", каза Александър Вучич. По думите му, ако държавите от Западните Балкани бъдат заедно, ще намалеят външните заплахи и предизвикателства.
        

Facebook logo
Бъдете с нас и във