Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Водата под брюкселските мостове тече по-бавно

Ако всички държави, които са външни граници на ЕС, постъпят като България, проблемът с миграцията ще бъде решен на първа линия, най-важната. Това каза премиерът Бойко Борисов след оперативната среща на Европейския съюз в Брюксел.   

По думите му за да се случи това, трябва да продължи финансирането от общността, както и да се работи по миграционни центрове извън територията на континента. 

Борисов съобщи, че е получил подкрепа от евролидерите за продължаване на споразумението с Турция за мигрантите. 

"Ако Меркел не беше казала "елате", те още щяха да са в България", посочи министър-председателят в защита на политиката на "отворени врати" на германския канцлер. 

Той добави, че докато не са надеждно защитени всички граници на ЕС, не може да се говори за споразумение с Германия за връщане на бежанци у нас. 

"Ако България не може да се справи, ако Гърция, Италия и Испания не могат, трябва да се дадат още пари. Ако не ни достигат хора, трябва да ни изпратят. Трябва да ни построят затвори. Тогава можем да проявим европейска солидарност. Трябва да има единно европейско решение", обясни Бойко Борисов. 

За въпросните изнесени центрове Борисов каза, че трябва да се търсят "гъвкави споразумения" със страни от Африка и Азия, подобно на споразумението на между България и Турция.

"Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно", отбеляза обаче Борисов, добавяйки, че идеята му за изнесените центрове е срещнала подкрепата на френския президент Еманюел Макрон.

Премиерът коментира и продължаващите протести на родители на деца с увреждания. 

"Чакам всеки момент да ми покажат сметката. За да кажа "оттук ще вземем толкова", ще дадем на тези хора. Но нека стане готова сметката. И да спрат да издевателстват над мен - не майките, а политиците", заяви Борисов. 

Той обясни, че никога не е казвал "да му се махнат майките от главата". "Казах връщам го Бисер Петков, щом толкова го харесват, за да реши проблема. И Бисер с проблема му да ми се махнат от главата", поясни лидерът на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във