Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов влезе в спор с турския посланик за изучаването на турски език в България

Хасан Улусой

Премиерът Бойко Борисов ще потърси отговорност за думите на турския посланик в България Хасан Улусой, който обвърза количеството на турските инвестиции в България с броя на знаещите писмено и говоримо турски език. Това стана по време на церемонията по откриването на четвъртия завод за автомобилни части на „Теклас България” в Кърджали, предаде Дарик.

В словото си пред присъстващите на откриването на завода турският посланик отправи пожелание към инвеститорите от южната ни съседка, които искат да създават заетост за българските граждани. „Днес тук се създава заетост за хиляди български граждани. „Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български, владеят устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи притока на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни”, каза по време на откриването на завода турският посланик в България.

Според Борисов не му е работа на посланика да дава такива съвети. „Ние сме толкова приятели, толкова неща сме направили заедно. И на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента – ясно и точно: който желае може да учи турски по всякакъв начин. Може да учат и в Турция български, който желае. И Апостол Павел е казал – учете езици”, коментира Бойко Борисов. 

Той е провел разговор със собственика на холдинга „Теклас” Раул Данон и от него научил, че в заводите в България изпитват известни затруднения с кадрите и особено с онези, които знаят писмено и говоримо турски език, които да работят в администрацията на фирмата.

Освен премиера Борисов, турския посланик Хасан Улусой и собственика на холдинг „Теклас” Раул Данон, сред официалните лица при откриването на петия завод на „Теклас България” в Кърджали бяха още генералният консул в Пловдив Хюсеин Ергани, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов и Емил Караниколов, областният управител на Кърджали Никола Чанев, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, кметове на общини в Кърджалийска област.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във