Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Вирусът е по-слаб, подготвени сме

Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи. От сутринта проведохме заседание с Щаба (Националния оперативен щаб – б.р.), винаги съм се водил, когато съм вземал крайните решения, от това, че вирусът е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и, не на последно място, с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов по повод на рекордния брои заразени днес с коронавируса.

"Ваксини и лекарства за коронавирус няма", подчерта още той и допълни:  „Милиарди са заделени от страна на ЕС за производство на над 400 млн. ваксини в момента, в който се появи такава, за всеки, който желае гражданин на ЕС да бъде ваксиниран, за всеки“. 

"Лечебните заведения разполагат с всички медикаменти, които се използват в западните страни и в Китай за лечение на пациенти с коронавирус", заяви директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че болниците разполагат с достатъчни количества антимикробни препарати - азитромицин и всички останали антибиотици.

"Разполагаме с достатъчни количества атиретровирусна терапия. Това са медикаменти, които се използват за лечение на ХИВ инфекция. Разполагаме с достатъчни количества дексаметазон и тамифлу", посочи проф. Ангелов и добави, че лечебните заведения разполагат и с достатъчно количество лични предпазни средства за персонала в тях.

Борисов призова още всички да спазват препоръките, наречени трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

„Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона чао“, както казват някои, никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила, но към днешна дата не считам, че по-никакъв начин не трябва да се паникьосваме от това, че са се вдигнали бройките на заразените, защото многократно повече се е увеличил броят на оздравелите, на хората с антитела, по-леко минава вирусът, имаме цялата подготовка – облекла, маски, лекарства, за хората на първа линия“, изтъкна премиерът и посочи, че „над 20 млн. повече заплащаме на медицинския персонал“. 

В отговор на въпрос, той подчерта, че мерките няма да се затягат отново, въпреки че неотдавна заплаши, че ще бъдат върнати по-строгите мерки, ако положителните проби за Ковид-19 минат сто в три поредни дни.

"Считам, че ако сега почнем да втърдяваме мерките, ще внесем само паника и ще навредим на икономиката. Всичките починали днес шест души са били с множество придружаващи заболявания, сиреч били са много тежко болни. Сега лятото този вирус отслабва и се кара по-леко. Така твърдят всички доктори. Друго е, когато есента и зимата дойдат най-различни грипове и вируси. Тогава се объркват и симптомите. Вирусът в момента е омаломощен. Аз се облягам на медицинската експертиза - тя казва това и ние сме готови да вземем този премерен риск, но пак повтарям, че трябва да се спазват трите Д. Умолявам всички да го правят", категоричен бе Борисов.

Той очаква рецесия през есента. "Не съм само аз. Колегите от ЕС са на същото мнение. Всички полагаме огромни усилия. Рязко се разминава мнението на специалистите в Европа - едните размишляват като нас сега, другите като нас преди два месеца. Трябваше да се видя с Мицотакис другата седмица и той ми каза да изчакаме още 2-3 седмици, защото не иска да излиза никъде. Икономиките още не могат да тръгнат. Не можем да се върнем към нормалния начин на живот", даде пример премиерът.

Борисов отбеляза, че имаме рекорден брой на излекувани. "Как си представяте отново да сложим КПП-тата и да затворим всичко? Това ще доведе до паника и стрес сред хората. Как ще ги върнем тези, които са в Гърция? Трябва да преодолеем този ръст на новозаразените и да ги лекуваме. Болниците вече са подготвени. При най-малък симптом трябва се сиганлизира и човек да се лекува", призова министър-председателят.

"Не ме касаят снимки и записи. Преди ден дадох дълга пресконференция и обясних - няма да ме спрат. Виждате какво се случва вчера с АЕЦ "Белене". Четири фирми се обединиха за строежа на този проект. "Балкански поток" се строи, магистрали се строят. Те няма с какво да се похвалят и какво да покажат", обяви Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във