Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Винаги съм бил на страната на протестиращите

В началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов се обърна към участниците в протестите през последните дни. Премиерът заяви, че чува исканията им и правителството предлага варианти за социално подпомагане във всяка една сфера.

"Оставката на това правителството няма да подобри положението – през ноември, декември и януари ще бъдем в изключително тежко положение, защото няма да сме успели да прокараме България през иглените уши, наречени икономическа криза", каза още Борисов и изтъкна, че винаги е подкрепял протестиращите.

"Със сигурност и големите ни проекти са поставени под риск, защото навън виждат, когато България е дестабилизирана. Това е допълнителен застой. Емоциите никога не са били добър съветник – страната ни много пъти е тръгвала по такъв път и много пъти се е вайкала. Нека да мине Европейският съвет и ще говорим пак", призова министър-председателят.

По думите му разединението на нацията в момента е толкова силно, че не е ясно как ще преодолеем следващите месеци.

"Винаги съм подкрепял протестите. В петък пред Министерския съвет нямаше контрапротест, а хора дойдоха да поздравят правителството за свършената работа, за влизането в чакалнята на еврозоната.  Записи, чекмеджета - това са компромати. Трябва единение и съгласие. Винаги съм бил на страната на протестиращите, мъчно ми е много за разединението на нацията, което е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. България е единствената страна в света, която смята, че коронавирус няма и пандемията е отминала. Само у нас никой нито вярва, нито мисли, нито спазва мерките", възмути се Борисов.

Премиерът даде индикации, че въпросът за оставката му ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет. 

"В същото време икономическата криза идва с огромни темпове от цял свят. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри. Ще става по-лошо. Тогава икономическите искания ще стават повече. Приходните агенции с големи усилия ни позволяват да не теглим към този момент заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да е много консолидирана. Имам идеи в тази посока, само ме спира петък и събота Европейският съвет и трябва да ги защитим. За да можем да излезем с решение. Няма да може да се приеме нито пактът за стабилност, нито бюджетът. Това са дните, които ни спират. Така или иначе ще има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам. Прекрасно знам какво могат и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Разбира се, те може и да са се променили, може да са станали по-добри. Мъчно ми е и за полицаите, и за невинно битите хора. Виждате, че се взривяват бомби в хората. Целта е точно такава - да се окървавява протестът, защото знаят, че видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. Точно това провокират и затова бяха тия червени пликчета с боя - да се създаде впечатление за кръв", смята премиерът.

"Ако успеем да държим по този начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината, все едно е края на 2018 година, обясни още той.  И призова министрите да се концентрират върху конкретните искания и подчерта, че всичко ще се съгласува с коалиционните партньори в управлението.

Борисов забрани на членовете на кабинета да пишат публикации във Фейбсук. И се обърна специално към правосъдния министър Данаил Кирилов. "Не само, че не е смешно, а и ги възпламенявате", подчерта той.

В края на изявлението си премиерът призова хората да се пазят: "Коронавирусът не е минал. Нито една държава в света не е отчела, че може да се прави това, което правим ние в България. Неслучайно от отличници влязохме в червената зона на много държави", 

Facebook logo
Бъдете с нас и във