Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов вижда прогрес в енергийните отношения с Русия

Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката на Русия обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера. Двамата разговаряха в рамките на 22-ия Световен петролен конгрес, който се провежда в Истанбул.

Според Борисов е отбелязан прогрес в отношенията между България и Русия в сектора енергетика благодарение на последователната работа в тази посока. "След като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ „Белене“, двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество", заяви той по време на срещата.

Премиерът определи като позитивна стъпка Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.

Борисов обърна специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система у нас. Той акцентира върху концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България, за чието предпроектно проучване ЕС предостави финансиране в размер на 920 хил. евро. Борисов изтъкна, че страната ни работи сериозно в интерес на енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Той изрази увереност и за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Относно АЕЦ „Белене“ той посочи, че се търси стратегически частен инвеститор.

В края на година ще се проведе заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във