Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов видя общо домакинство на Световното по футбол с Гърция, Сърбия и Румъния

България, Гърция, Сърбия и Румъния обмислят да кандидатстват заедно за домакинство за Световното първенство по футбол през 2030 г. Това стана ясно в "Евксиноград", където се провежда среща на върха между лидерите на четирите Балкански държави, както и премиерът на Израел - Бенямин Нетаняху. Лидерите на четирите държави се разбраха още да продължат работата си и по пълното свързване на Балканите с магистрали и скоростни влакове.

Срещата с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху доведе и до съгласието, че Източносредиземноморският газопровод EastMed може и да мине през Балканите и така газовите доставчици в региона да осигурят право на избор.

"В енергетиката обсъдихме как Израел може да помогне за постигането на целите в енергийния сектор на тук представените държави. Можем да помогнем на държавите да повишат ефективността на енергийните доставки", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху. Най-дългият тръбопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на проучване", обясни той. По думите му за Израел е важно да изнася газ и до го доставя в региона, за да може има диверсифциране на източниците

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обясни, че на срещата са обсъдили как ще се предвиждат проектите, по които има споразумения. "Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, според която ще бъдат определени крачките и графиците за реализирането на два важни проекта. Единият е модернизацията на железопътната връзка Александруполис – Бургас. Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Алексанруполис до района на Марица, на българо-гръцката граница, който оттам ще бъде свързан с съществуващите пътища за София, Варна и Бургас. Ще подчертаем волята си да предвиждам бързо тези проекти, ще създадем съвместно дружество, което да се заеме с изграждането им“, уточни Ципрас.

България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакини на Световното първенство по футбол, съобщи премиерът Бойко Борисов. 

"Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център "Балкан". Само думата "Балкани" е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България", каза премиерът.

По отношение на инфраструктурата премиерът посочи, че сегашното трасе на жп линията, която е до Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана. „Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе“, коментира премиерът. 

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград на 90% е готова. "Чакам да излязат археолозите от последните 20 км. За две години ще направим последната 20-километрова отсечка", уточни премиерът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във