Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Вече сме "17 + 1''

S 250 3d7fb3a8 b029 4d8a b5cc d162942e95d6
S 250 d6f52584 6068 432a 973f 9f55dfd0a718
S 250 5d5c5a99 e5f5 4b0b bf3b 9cc8ee04ff59

"Вече сме "17 + 1". Това, което стартирахме в София миналата година, Гърция вече е присъединена. Друго - мозъчният тръст на вече "17+1" ще е в София. Подписаха се договори за пристанища, жп линии. Следващата среща ще е в Китай." Това заяви премиерът Бойко Борисов след Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Дубровник (16+1).

"С Ципрас и с китайския премиер говорихме сега. По модела на хърватския мост ще направим подобен от Гърция до Румъния и Сърбия, през България. С Виорика Дънчила сме се разбрали и най-вероятно другата седмица ще направим първи копки на мост от Свищов", каза Борисов.

Пред участниците във форума Борисов обърнал внимание и на въпроса за ограничения обхват на изнасяните стоки за Китай. "Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос", заяви министър-председателят.  Според премиера, китайските инвестиции следва да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на съществуващи производства, участие в индустриални и логистични паркове, смесени проектни компании.

Министър-председателят подчерта, че е забранил да му докладват за процедурата по придобиването на новите самолети за ВВС F-16. Той обещал на летците ни нови самолети, които да издигнат родната авиация.

"Парите са отделени. Когато стане факт сделката, влизаме и плащаме. Преди парламента да излезе във ваканция, въпреки че някои са във ваканция от доста време, ще решим за тази сделка. Искаме най-доброто и най-сигурното. Аз отговарям за тази рамка и се надявам до края на юни на приключим. От там нататък пред вас ще отговарят съответните органи. Целта е да имаме най-добрия самолет на най-добрата цена. Правят се компромиси и от двете страни", заключи Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във