Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Вече на никой не му минава през акъла да си купи къща и апартамент

Моята битка не е да си връщам партията от някого, защото аз съм я създал. Тук спор няма. Въпросът е как ГЕРБ, не без Цветанов, а как без Борисов да продължи да бъде същата партия. Това заяви премиерът и Бойко Борисов, който отново съобщи, че "ще си изкара мандата и ще се прибере в партията“.

Лидерът на управляващите заяви, че има подготвени хора, които да го заменят. "Аз няма да съм вечен, вече съм на 60 години. Трябва да се подготви ядро от интелигентни, можещи, развити…“, посочи Борисов. Той обяви, че вижда евентуален свой наследник начело на ГЕРБ, но било рано да го съобщи, защото "щели да се избият".

По думите му случаят с апартамента на Цветанов нанесъл много щети на ГЕРБ и затова зам.-председателят на партията се дръпнал настрани и помагал с каквото може.

Премиерът съобщи, че рокади в кабинета ще има, "колкото е необходимо". "Превенцията е най-важното нещо. Сигурен съм, че сега няма на кого да му мине през акъла да купи къща за гости или апартамент", заяви Борисов.

За Шенген и еврозоната

Министър-председателят съобщи, че България е изпълнила всички изисквания за членство в Шенген. "От шестте точки на мониторинговия механизъм (за съдебната система - бел. ред.) три са изпълнени. Този месец промени ще бъдат внесени в парламента и се надявам юни месец да финишираме с нов вид мониторингов доклад, такъв какъвто е във всички други държави. Има държави, които са егоисти. Въпросът е политически, защото Гърция не се справя с мигрантската криза, ние се справяме. Ако България влезе в Шенген, мигрантите през Гърция, България и Румъния директно заминават за Холандия. Затова компромисът, който може да се направи, е по въздух и вода", обясни Борисов в съвместна телевизионна изява с Мария Габриел - водач на евролистата на ГЕРБ. 

Габриел каза, че двоен стандарт по отношение на приемането на България в еврозоната не може да има: "Беше направено много през последните години, за да изпълним критериите. Ние сме във валутен борд, де факто сме в еврозоната. Това, което искаме, е правото ни на глас".

На свой ред Борисов добави, че очаква юни и юли да има решение по въпроса с членството на страната ни. По думите му стрес-тестовете във водещите банки "засега са много добре". 

Изборът на нов главен прокурор

От изказването на премиера стана ясно, че не одобрява консултациите на президента Румен Радев преди старта на процедурата за избор на нов главен прокурор. "Аз няма да ги извикам на консултации, защото това е намеса в свободното съдебна власт. Всяка сряда главният и зам.-главният прокурор идват с всички шефове на агенции и служби заедно. Идват заедно и излизат заедно. Там се отчитат дейността по битката с корупцията и контрабандата през седмицата, операциите и планираните операции за следващата седмица. Ще напомня на президента, че и при неговия служебен кабинет Герджиков също ги събираше всяка сряда", поясни Бойко Борисов. 

Според него БСП са свикнали да държат цялата съдебна система и да "раздават правосъдие". Ролята на президента е след избора, който се прави от ВСС, той да одобри или да не одобри.

”Президентът Радев, Корнелия Нинова, Елена Йончева и Иво Христов са едно и също, те говорят еднакво”, каза премиерът. Той допълни, че няма къща в Барселона и отхвърли твърденията на БСП, че бизнес делата му се ръководят от негови роднини. Борисов сподели, че дори се е бил с част от родата си и няма как негов братовчед да му управлява бизнеса.

В очакване на компромати

Борисов отново обяви, че очаква в четвъртък и петък ново издание на аферата ”Костинброд”. Според него се готви компромат "по учебника на КГБ". "Те нямат друг шанс. В четвъртък и петък и ние ще се готвим за реакция. Те виждат, че няма какво да направят като аргументи. Те си мислят, че с кафяво – жълто ще разклатят партията. В учебника на КГБ пише, че най-добрият начин да унищожиш един човек, е да подбереш истини за един човек и след това да ги подредиш в определена комбинация", разясни той, без да даде подробности. 

Мария Габриел допълни, че злоупотреби има навсякъде, но важното е държавата да не ги замазва и да поеме отговорност. ”В последния доклад на Европейската сметна палата, във връзка с докладваните опити за измами, България стои много добре пред страни като Холандия, Франция, Германия и Австрия. Когато вземем предвид злоупотребите спрямо общия брой получени евросредства отново сме в златната среда и изпреварваме държави като Италия, Франция и Унгария”, отчете българският еврокомисар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във