Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Важно е да имаме стабилни отношения с Турция

S 250 28931ecc 2f90 4888 9fa4 43f01dc70947
S 250 3c2c77e1 d3cb 4110 80c5 32c1e4d88dad
S 250 5a4ae952 6ee3 42c2 909b 61f37bfd9635

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция са важна част от българската външна политика. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу.

По време на разговора им в Министерския съвет Борисов отбеляза интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение. Според министър-председателя срещата с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

Премиерът посочи, че Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката.

"Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница“, отбеляза Борисов. 

Той отчете сериозната тежест, която южната ни съседка носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своята територия.

Министър-председателят подчерта целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера, както и сътрудничеството между двете държави във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Борисов обърна внимание и на дейностите от българска страна по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Премиерът изтъкна още, че Турция е една от държавите, през които преминава "Южният газов коридор", а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция.

В рамките на разговора беше поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция.

Министър-председателят подчерта нарастващия стокообмен, който за периода януари – септември 2019 г. се е увеличил с 10.7% на годишна база и достига 3 017 млн. евро. Туризмът беше посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във