Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов в Турция: Въпреки мигрантите, етническият мир у нас е стабилен

Въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната ни е стабилен. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с турския му колега Бинали Йълдъръм в Истанбул.

„Представители на различните етнически общности присъстват на всички нива в управлението на страната, а правителството периодично отпуска значителни суми за възстановяване на обредни домове и храмове на всички изповедания, за развитие на пътната и социална инфраструктура навсякъде в страната. Това допринася за равнопоставеното развитие на всички региони”, посочи Борисов.

Двамата премиери обсъдиха мигрантската криза в Европа и нейното отражение върху държавите, поставени под най-голям натиск. Борисов обясни, че иска европейско единство и защита на суверените на всяка европейска държава, не за сметка на Турция.  Той подчерта, че в Европа трябва да си направим ясна оценка, докога Турция ще успява да спира мигрантите, ако приетото споразумение с ЕС не влезе в сила. "Така че имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен съм си ги записал, защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Става дума за истинска европейска солидарност, солидарност и с нашите съседи", коментира той. 

Изискванията на Анкара към ЕС са падане на визите за турци от октомври и отпускане на финансиране от 6 млрд. евро. 

 "Благодаря на турския ми колега, че поеха ангажимент и ще направят всичко, за да се намали миграционният натиск върху България. А и сега негласно го правят. В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над двумилионна вълна от областта на Алепо", обясни Бойко Борисов след с Бинали Йълдъръм. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във