Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: В България има най-добрите условия за правене на бизнес

Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно. Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара на тема "Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени". 

Борисов се похвали, че в сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре. Той посочи, че безработицата в момента е на най-ниските си нива, отчете под 5% и добави, че сега дори трудно намираме работници.

Министър-председателят определи като полезно откриването на нови заводи и производства: "Това гарантира, че и след 20 г. ще има продажби и износ. Те са полезни за България заради тези близо 30 хил. работни места, които създава вашият бизнес"

"Огромен фискален резерв държим, защото той гарантира стабилния курс на лева. 22 години България е във валутен борд. Ние се научихме да живеем в него - 2 лева да са равни на 1 евро. Това помага много за планирането на бизнеса. 10% е плоският данък, 20% ДДС. Едни от най-добрите, да не кажа най-добрите условия за правене на бизнес в Европа. Нашето правителство гарантира тези параметри", каза още премиерът.

По темата Западни Балкани той посочи че: "Тя беше сложена именно от България на масата. Това е най-сложната тема. В Западните Балкани имаме 4-5 стратегически играча".

"Във вътрешнополитически план от всяко нещо се създава скандал. Пример е оставката на главсека на МВР Младен Маринов. Когато един човек направи волеизявление, че не иска да не е на даден пост, какво трябва да направя? И ние можехме да не разрешим на Румен Радев да стане президент, но му разрешихме. Можехме да го спрем", заяви Борисов

"Трима министри чакат. Каква ми била логиката? Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде главен секретар. Само президента може да го спре, да го разубеди. Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо лошо. Сега съм казал на парламентарните ни групи, докато не се разпише искането за Младенов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него", коментира още Бойко Борисов.

По думите му делът на контрабандата на цигари ще спадне под пет процента.

Той напомни, че когато правителството е дошло на власт, този дял на контрабандата е бил 34 процента. "Сега, след като ударихме такова голямо количество нелегални фабрики ще спадне под пет на сто.Добрите резултати в борбата с контрабандата и корупцията ще позволят от 1 януари с 10 на сто да се увеличат заплатите в бюджетния сектор", отбеляза още премиерътзаяви премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във