Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов в Брюксел: ЕС трябва да е независим от трети страни в борбата с COVID-19

Европейският съюз трябва да e независим от трети страни в борбата с коронавируса, що се отнася до цялостното медицинско оборудване, ваксини, лекарства и болнично оборудване. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди началото на втория ден от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът поясни, че до момента евролидерите са обсъдили ключови външнополитически теми.

"Успяхме да намерим сравнително добър баланс, който от една страна да защити Гърция и Кипър, а от друга - да даде възможност до декември на Турция да предприеме действия за задълбочаване на сътрудничеството, а не да се отива на санкции", посочи Борисов. Той изрази благодарност за огромната работа по темата, свършена през последните седмици от канцлера Ангела Меркел и Германското председателство, от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Министър-председателят изтъкна, че евролидерите са излезли с позиция за преминаване към диалог и прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. „Що се касае за Беларус, сме категорични, че Европейската комисия трябва да се подготви с финансов и икономически план за демократичното развитие в страната“, отбеляза министър-председателят. И добави, че с колегите си от Съвета са осъдили отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и настояват виновните да бъдат наказани.

Днешното заседание на Европейския съвет продължава с темата за търговските отношения с Китай и постигането на стратегическа автономност в рамките на единния пазар на ЕС, особено в контекста на последиците от COVID-19.

"Продължавам да считам, че ние относно цялостното медицинско оборудване – включително ваксини, лекарства и болнично оборудване, трябва да бъдем автономни като ЕС от вноса от трети държави, още повече ако имаме по-трудни политически отношения с тях“, обобщи Борисов. И изтъкна готовността на България да се включи със снабдяването на предпазни средства – облекла, маски, шлемове, респиратори, след като още в началото на пандемията страната ни успя да реорганизира индустрията си в тази посока.

"До 3 часа през нощта стояхме на Европейския съвет. Много неща се изговориха - разбрахме се за Турция и Беларус, голямо внимание се обърна за ситуацията с Кипър", съобщи по-рано днес Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във