Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисов: В Библията пише ли за пътища? В Корана пише

Всичко направихме. И изведнъж... протестен вот! Защо?

Премиерът в оставка Бойко Борисов притежава невероятната способност да опростява всяко нещо до пълната му профанация. Да го сведе до битово-махленския мащаб на собственото си мислене и на голяма част от феновете му. Затова обикновено предлага някакви уж простички решения и за най-сложните казуси, които звучат напълно правдоподобно за седящите пред телевизора. Така те започват да вярват, че правенето на политика и управлението на държавата не са по-трудни, отколкото устройството на едно домакинство с всичките му всекидневни проблеми. По тази логика всеки един българин - без значение какво образование, пол, занятие и житейски опит има, може да стане министър или министър-председател на държава като нашата. И в това е нещастието ни - че твърде много хора у нас живеят с това усещане.  

Но нека да видим какви "мъдрости" ни завеща през изминалата година премиерът-слънце.

"В Библията пише ли нещо за пътищата? В Корана го пише. Хора векове преди нас са преценили, че там, където има пътища, има бизнес, има растеж. Той е, който стори земята като постеля за вас и насложи пътища за вас и изсипа вода от небето, а после ­чрез нея извади чифтове от различни растения."

"Аз си мислех, че е най-доброто да строим магистрали, мостове, пречиствателни станции (…) Нещо съм объркал като приоритети - съжалявам, мислех си, че като санираме блоковете, за всеки празник по над 50 млн., събрани от контрабандистите, бонус за пенсионерите, над 3 млрд. излишък в бюджета, свалихме дефицита… Всичко, а изведнъж протестен вот. Защо?"

Националната сигурност през очите на министър-председателя:

"Обещавам следващия път, когато стана премиер, ще поръчам в Русия една "Лада Нива" да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола… Добре, ще поема и този риск… Но ще бронирам една "Лада Нива" и ще се возя в нея. Ще говоря с президента Путин, няма да ми откаже да ми я бронира, за да сте доволни и да бъдем унизени така, както трябва."

Може би по наследство върви и кармата на Борисов.

"Моят дядо е бил Николапетковист, дори в моето досие пише "враг на народната власт, Николапетковист."

"Няколко пъти съм минавал от "Осанна" до "Разпни го". Веднъж ме отписаха като главен секретар, после като кмет, после като премиер. Това са безценни уроци, които ГЕРБ придобива. Така че приемам го много спокойно, защото максимумът беше една година на това правителство. Аз мислех, че това ще се случи още на местните избори. Но там, понеже хората гласуват за местни власти. Познават ги. ГЕРБ имаше категоричен успех и не се случи тогава. Сега беше друга модата."

"За разлика от комунистите, които властта я дават и вземат с кръв, при нас - демократите, тя се дава от народа и веднага се връща по демократичния начин пак там. Да я разпредели, на който прецени най-добре."

А ето какво мисли Борисов за политическия си опонент, който победи ГЕРБ на президентския вот.

"Защото БСП дезертират. Едно е да говориш, друго е да управляваш; едно е да обещаваш; друго е да носиш отговорност. Има хубава приказка: "Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя." Не сте ли я чували? Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да пази границите, да вдига пенсиите, да строи, да не строи, да прави "Белене", да ходи в Крим. Каквото иска може да прави. Без никаква опозиция и без никаква съпротива."

"Генерал Румен Радев е следващият Орешарски. Още веднъж искам да кажа - нито с БСП, нито с ДПС ще управлявам. Ще станем опозиция. Разбира се, това ще е фатално или много тежко за държавата. На тях ще им е много по-лесно първите шест-седем месеца, защото има много пари във фискалния резерв. Тринасет милиарда лева ще ги похарчат и след това пак ще почнем от нулата да възстановяваме."

"Аз чух, че г-жа Нинова нямало да ритне паднал човек. Ние толкова пъти сме ги били, ако сме ги и ритали, да сме ги пребили досега. Използва такива - и с това ще завърша - изрази, които от една уста на дама хич не ми харесаха, но това си е нейно право - да използва такива, каквито тя намери за добре."

Премиерът изведнъж прегърна и темата за референдума, и волята на суверена.

"Когато трябваше да се говори това, вие ходихте да снимате Стефан Данаилов как пие шампанско и викаше "Миличко". Тогава трябваше да обясните какво значи референдум на хората. Но тогава целта беше ГЕРБ в парламента да остане единствената партия, която не подкрепя референдума, за да може Слави Трифонов да говори от сутрин до вечер срещу ГЕРБ. Това беше тактиката им. И затова тогава мина. Какво да кажа, че съм против сега или че е опасно, след като два милиона и половина са го подкрепили. Това, което са надробили всичките политически сили, трябва да си го изсърбат сега. И затова ние сме "за"."

И размаха пръст на коалиционните си партньори и министрите.

"Вторник е ден разделен, не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в парламента - опозиция. Искам да знам какво правим - заедно ли сме, или не сме.? Няма да допусна да се подигравате с мен и ГЕРБ, Лукарски, страх ли те е? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?"

"Накарах му се на Вежди Рашидов, той се извини сто пъти. Мине не мине време, и понеже е емоционален човек, забравя, че е министър."

 

Жалбите премиерски и неблагодарността народна

"Две години по-тих, по-диалогичен, по-компромисен, по-невъзгордял се, ежедневно изпълнявайки на всеки прищявките... и да ми кажат, че съм бил надменен - не го приемам. Всеки ден аз се съобразявах с всички. Всеки ден. В едно външно министерство няма един човек, който ГЕРБ да е изпратил."

"Бедният български народ… 80 000 на ден на почивка в Гърция, на ден, не за празниците, като цяло. Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става, магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания - от скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка, и то всеки път, не само лятото."

Facebook logo
Бъдете с нас и във