Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Управляващите незабавно да отменят мораториума

Управляващите незабавно да отменят мораториума върху цените на тока, парното и водата и да въведат адекватни компенсации за бизнеса. За това настоя лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на пресконференция в партийната централа. 

Той предложи да даде гласове, ако имат нужда при гласуване в пленарна зала. 

От ГЕРБ определиха като лобистко приетото от парламента решение, защото води до свръхсубсидиране на ВЕИ-сектора. Бившите управляващи припомниха, че утре изтича срокът за финализиране на проекта за построяване на газовия интерконектор между България и Гърция, чрез който от 1 януари 2022 г. трябваше да потече азербайджански газ.

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта'', заяви в началото бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова. Тя разказа подробно какво е свършило правителството на Бойко Борисов.

"Ще видим кой какво направи през последните осем месеца, два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ. Направихме всичко необходимо, така че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде възможност да не плащаме неустойка на азерската страна. Сега България пак предлага на своите потребители природен газ с 30 процента по евтин от този в европейските хъбове'', коментира Теменужка Петкова.

"Първо трябваше да се премахнат три посреднически фирми, които години наред отклоняваха стотици милиони по тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените. Заедно с Европейската комисия предоговорихме договора с над 50% и върнахме на бизнеса надвзети пари. След като единствена в региона България защити Украйна и спря изпълнението на "Южен поток", казвам го за колегите вдясно, които са вече вляво, тогава натовска Турция и натовска Гърция приеха руската газ, а България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент. Заради солидарността ни с Украйна България загуби всичко", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Той припомни, че тогава успял да убеди ЕК за газовия хъб "Балкан", след което се построил газопровод, подменени били руските тръби с американците и сега работят на пълни обороти и България печели стотици милиони годишно от нашите действия.

"Няма повече да допускаме някой да си прави политика на наш гръб. Направили сме всичко, за да защитим националния интерес. Всичко е направено по закон и в срок. На 20 дни ходихме по отсечките в калта да контролираме строежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово. Ако не е готово, трябва да има неустойки и всеки ден по 90 хиляди евро", отсече Борисов.

,,На 31 декември трябваше да потече азерската газ. И нека управляващите, особено президентството, не се оправдават и да не се правят, че управлява ГЕРБ. От 10 месеца ГЕРБ не е на власт'', посочи Борисов.

Делян Добрев показа графика, в която е отбелязана цената на тока по времето на ГЕАРБ.

"Тогава е била около 100 лева. Сега е в пъти повече. Народното събрание прие мораториум и нещата ще се изкривят. През април ще сме в по-тежка ситуация, отколкото сега. Ние предложихме компенсация от 75 на сто от 600 лева, което е разликата между базовата цена на КЕВР от 119 лв. и пазарната цена от 719 лв. Така бизнесът ще бъде компенсиран с 450 лева. Но със селски тарикатлък правителството са написали, че незнайно защо базата е 185 лв., а не тази на КЕВР от 119 лв. Те започват с тарикатлък и променят базовата цена и така се получават 400 лева компенсация. Но те слагат и една запетайка и казват не повече от 1/3 от пазарната цена, т.е. на бизнеса му се полагат 400 лева, но те казват не повече от 1/3 и това е 215 лв. При такава компенсация бизнесът каза, че няма да може да работи и много от предприятията ще затворят", коментира Добрев.

"Предложих да махнем свръхкомпенсирането на ВЕИ-тата, но не го приеха и сега този сектор ще е свръхкомпенсиран с 300 млн. лв. от фонда. Това е най-лобисткото предложение, след като не приеха да отменят това свръхкомпенсиране'', посочи Делян Добрев.

Бившият премиер апелира за свикване на извънредно заседание на парламента, за да бъде отменен мораториумът върху цените на тока и парното и да бъде компенсиран справедливо бизнесът.

"Радев е такъв популист, че може да каже всичко, ще дойде време да мечтае за времената, в които аз бях премиер, той беше президент. Това всичко се трупа на неговата сметка. Като станем президентска република, тогава ще е важно какво казва този орган. Сега има премиер, министри на енергетиката, съветници. На мен ми правиха февруарски протест за цената на тока с 12 на сто, а сега? Сега скача в пъти токът, но нищо'', възмути се Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във