Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов убеден, че Пеевски и Доган ще си махнат охраната

Премиерът Бойко Борисов даде извънреден брифинг в Министерския съвет след вчерашните протести в столицата, с които се искаше оставката му. 

Борисов отдели най-много време на казуса с НСО, но отказа да поема отговорност за охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган.

"Някой иска да ми вмени темата, че охраната на Пеевски и Доган е моя тема. Тя не е. Убеден съм, че и двамата ще си махнат охраната, но президентът Радев да поеме отговорността, че я сваля", заяви министър-председателят. Бойко Борисов бе категоричен, че 4 години контролира НСО.

За инцидента с лидера на "Да България" на плажа край летните сараи на Доган премиерът каза, че се е разиграл скеч. 

"Преди 2 дни се разиграва следната случка, не скеч, не сцена. Видно публични лица: Христо Иванов е бил вицепремиер, министър, председател на партия, дебаркира видно като Христо Ботев на Козлодуй. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Всяка партия използва ситуацията по начин, който намери добър за нея: политически. Никакъв упрек. Отива там със своята цел. Как бива посрещан? Събитието е на 200.-300 метра, където се предполага, че е випът, който охранителните пазят. Нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители. Просто виждам артисти. Единият леко върви, носи знаме, а другият го бута, бута до водата и го пуска да си излезе обратно. Ако ще го давиш, го дави, ако го качваш в лодката, го качвай", обясни премиерът и също се възмути, че един от служителите на НСО е захвърлил българското знаме.

Според него съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов вчера е протестирал срещу хората, които са го „изкъпали“ на плажа при парк „Росенец“. „Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите лидери са били там“, добави Борисов.

По повод призивите на президента Радев "да изхвърлим мафията от изпълнителната власт", премиерът изтъкна, че "надали има българин с толкова най-висши политически и полицейски награди в света от мен."

Борисов предлага отсега нататък НСО да охранява единствено президента, премиера и председателя на Народното събрание,а охраната на други политици да се поема от новото паралелно звено, което бе създадено към МВР с последните промени в закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във