Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов твърдо за кохезионната политика: Еврофондовете са жизненоважни

Говорихме за еврозоната. Казал съм, че всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички онези, които отговарят на критериите могат да се присъединят. България е на добър път, държавният дълг е едни от най-ниските, бюджетният дефицит е непознат тук, безработицата пада, България е постигнала сериозен напредък. И при реалната конвергенция има реален напредък. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов в НДК. 

Юнкер посочи, че обект на общото заседание между еврокомисарите и българските министри са били и газовите доставки в региона. "Като комисия подкрепяме амбициите, формулирани от българското правителство, защото смятаме, че газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи. В това отношение ние наистина вървим в една и съща насока", посочи Юнкер. 

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че в рамките на българското председателство страната ни ще защитава запазването на кохезионната политика. По думите му европейските фондове са жизненоважни за България, новоприетите страни и тези, които тепърва ще се присъединят към ЕС. 

"Темата Западни Балкани е много ясна и Юнкер ще каже и повече след обиколката си. Но моята убеденост е, че, ако ние сега дадем перспектива да се изгради инфраструктура на Балканите, това ще даде възможност в ЕС за повече инвестиции, туризъм, сближаване на културите на хората в целия съюз. Разбира се, и Турция, и Русия са големи съседи на ЕС и тези отношения трябва много внимателно да се обсъдят. Ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат по време на заседанията на ЕС", коментира министър-председателят. 

Борисов си пожела "скоро бял дим да излезе от Берлин" и страната ни да получи подкрепа от новото германско правителство. 

В рамките на втория ден от посещението на еврокомисарите бе подписан и най-големият договор за инвестиции по "плана Юнкер". Бенефициент на 100 млн. евро е фирмата на Кирил Домусчиев "Биовет".

Facebook logo
Бъдете с нас и във