Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Турската страна има много претенции

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е "поставил темата" за тракийските българи  на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, и на срещата между евролидерите и турския държавен глава във Варна. 

На пресконференцията в Евскиноград Борисов обясни, че подобни въпроси ще се изчистват във времето, тъй като не са се поставяли от десетилетия, а турската страна има много претенции. По думите на министър-председателя един от дискутираните проблеми са били и българските изселници. 

Борисов изрази надежда в следващите месеци да има среща нова среща с Турция и благодари на гостите за конструктивния диалог.

По-рано президентът Румен Радев призова премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи. Да не се меси в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци, посочи Радев.

На свой ред Бойко Борисов отбеляза,  че е поставил всички вътрешнополитически теми пред Ердоган.

В понеделник (26 март), в София се проведе церемонията по случай 105-годишнина от превземането на Одринската крепост по време на Балканската война. По този повод във Варна имаше протест против визитата на турския президент..

В изказването си Бойко Борисов подчерта, че "каналът на диалог между ЕС и Турция трябва да продължи да работи."

"Споразумението за бежанците ще продължи да действа. Надявам се това да успокои българите. Ердоган удържа на думата си и Турция задържа бежанците. България си беше поставила за цел да гарантира външната си граница, която е външна граница и на ЕС. Този ангажимент беше изпълнен по време на срещата”, каза още министър-председателят.

Той посочи, че по време на срещата турският президент и председателите на Европейския съвет и Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер са говорили "на човешки език след размяната на реплики и дори обиди” между представители на Брюксел и Анкара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във