Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Трудно ще се състави ново правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази притеснение, че трудно ще се състави кабинет след предсрочните парламентарни избори. Той сподели тревогите си пред представителите на четирите национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

"Акцентът в нашата програма е образованието, за да може да се подготви най-доброто, което има нацията като потенциал", посочи Бойко Борисов. Той бе категоричен, че плоският данък трябва да се запази. Според него интерпретациите, че трябва да се взима от богатите и да се дава на бедните, не граничат със здравия разум.

"Колкото повече напредва икономиката, малкият и среден бизнес, толкова повече се увеличават работните места, заплатите и пенсиите. Всяка една цифра, която присъства в нашата програма е съобразена с разчетите на бизнеса", подчерта бившият премиер. 

Борисов обясни, че ГЕРБ и работодателите са се обединили около идеята за "връзване" на системите на здравното министерство, НЗОК, НАП и НОИ. По думите му така ще се прекратят източванията в аптеките и здравната каса. "Навсякъде имаме такива системи, но те не са съвместими. Тези мерки са заложени в програмата ни", каза още той.

Експремиерът изтъкна, че и за работодателите и за хората му бюрокрацията е изведена като една от темите, които мъчат обществото. "Предвиждаме администрацията да поеме цялата тежест. Имаме няколко много добри предложения от АИКБ и до няколко дни ще ги приложим в платформата", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той коментира и търговското споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА, което бе одобрено от Европейския парламент. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев гласува "за" CETA "погрешка", а председателят на БСП Корнелия Нинова нарече всички подкрепили споразумението "национални предатели".

"Това не са теми, по които човек може да се обърка. Аз се надявам, че тези които се подготвят да управляват страната, няма да се объркват при такива решения", каза Борисов. Според него, създалата се ситуацията вреди на имиджа на страната ни в Европа. "Не може само да искаме пари през фондовете, а после да казваме, че сме се объркали. За мен объркване няма", каза още бившият премиер.

Той съобщи, че ГЕРБ ще проведе допълнителни срещи с бизнеса. И добави, че целта на днешната дискусия е постигната.

"Представихме нашите приоритети, обсъдихме предизборната им програма и констатираме сходство". Така шефът на АИКБ Васил Велев обобщи резултата от срещата.

Той посочи, че работодателите са за запазване на макроикономическата и финансовата стабилност и за запазване на данъчния модел, което съвпадало напълно с програмата на ГЕРБ.

"И за нас реформата в образованието е важна. Необходимо е ускоряване на процесите за евроинтеграция – влизане в еврозоната и Европейския банков съюз", обясни Велев и допълни, че бизнесът споделя приоритета за ограничаване на административните тежести пред малките и средни предприятия.

Той сподели, че след изборите трябва се формира едно стабилно правителство, което да управлява 4 години, тъй като по думите му извънредните избори водят до забавяне на икономическото развитие. "Смятаме, че потенциалът на икономиката е по-голям, въпреки че сме втори по ръст на БВП в Европа", отбеляза Васил Велев.  

В срещата участие взеха председателят на АИКБ Васил Велев, председателят на БТПП Цветан Симеонов, изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и членът на УС на КРИБ Николай Вълканов.

Присъстваха още зам.-председателите на АИКБ Никола Зикатанов и Кънчо Стойчев, зам.-председателят на БСК Димитър Бранков, главният секретар на БТПП Васил Тодоров, членът на УС на КРИБ Боряна Манолова и парламентарният секретар на КРИБ Румяна Георгиева

От страна на ГЕРБ в срещата участваха председателят на партията Бойко Борисов, Томислав Дончев, Делян Добрев и Владислав Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във