Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Трябва да изпълняваме на максимум критериите на ЕС

Премиерът Бойко Борисов обясни, че страната ни трябва да се стреми на максимум да покрива критериите на ЕС и да полага усилия по изпълнението им, за да е на "първа скорост".

"България няма друг път освен да работи с цялата си активност и възможност на всички нива за целостта и силния ЕС. Като нация ние трябва да бързаме да реформираме, да изпълняваме критериите, за да няма основания България да бъде оставена в периферията, a да бъде в Европа на „първа скорост” и да се развиваме по-бързо. По време на дискусията „Европа отново на път“ гарантирах, че ще работя по въпросите, които зависят от мен – ще се стараем на максимум да покриваме критериите и да полагаме усилия по изпълнението им", написа премиерът на страницата си във Фейсбук.

Той подчерта, че в същото време трябва да защитаваме активно интересите на страната ни по различни теми като енергетиката, където вече подписахме пътната карта за 16 млрд. кубични метра газ.

"За да не допуснем страната ни да се превърне само в консуматор и клиент предвид проекти като "Северен поток" 1 и 2, а по всички изисквания на ЕС, спазвайки Третия либерализационен пакет – да пренасяме газ от всякакви източници, да получаваме транзитни такси и в газопреносната ни система да има достатъчно запаси", обясни Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във